CIKLUS ONLINE PREDAVANJA: DŽEZ DIVE BEOGRADA

U okviru programa online predavanja Božidarac Digital, u sredu 24. februara s početkom u 20h održaće se prvo u nizu od četiri predavanja ciklusa Džez dive Beograda, koje će voditi Maja Vukadinović i Marijana Dujović.

Autorke će predstaviti kreativni opus poznatih interpretatorki džeza na našim prostorima od pedesetih godina dvadesetog veka do danas. Kroz duh vremena u kojem su interpretatorke džeza stvaralački bile aktivne, referirajući na stilske karakteristike prošlih vremena i društveni kontekst koji je uticao na njihove karijere, biće prikazane biografije Nade Knežević, Nade Pavlović, Beti Đorđević, kao i pevačica drugih žanrova koje pevale i džez, poput Lole Novaković, Gabi Novak, Bebi Dol i drugih.

U fokusu ciklusa biće doprinos umetnica muzičkoj kulturi Beograda, koji ima značajno mesto na muzičkoj mapi Evrope kada je u pitanju džez muzika, a istorijat žanra svedoči o postojanju značajnih autora, orkestara i interpretatora.

Prvo u nizu predavanja biće posvećeno domaćoj muzičkoj sceni i poznatim pevačicama nakon Drugog svetskog rata, kada se javlja i status domaće džez dive. Akcenat će biti na šezdesetim godinama prošlog veka, kada je većina džez pevačica na našim prostorima bila popularna. Biće reči o stvaranju prvih zvezda jugoslovenske zabavne i džez muzike, internacionalnim nastupima najpoznatijih umetnica i saradnji sa najpoznatijim svetskim džez muzičarima. Prvo predavanje će se održati online i sve informacije o pristupu možete pronaći na linku.

Sva predavanja navedenog ciklusa se neće snimati i emitovati naknadno, te ih možete pratiti samo u terminima koji su zakazani.

O predavačima:

Muzikološkinja Marijana Dujović, akitvna je kao samostalna istraživačica u oblasti nacionalne istoroije muzike. Deluje kao autorka, scenaristkinja, menadžerka u oblasti kulture. Napisala je dve monografije: “Stanislav Binički i njegovo doba”; i “Energija slobode. Stvaralačka biografija Đorđa Marjanovića”. Održala je niz predavanja u zemlji i u inostranstvu iz oblasti nacionalne istorije muzike. Radovi su joj objavljeni u stručnim naučnim domaćim i inostranim časopisima. Članica je Muzikološkog društva Srbije, Udruženja kompozitora Srbije i kolektiva Femix.

Maja Vukadinović je medijski stručnjak, mentor i konsultant u oblasti medija, komunikacija i marketinga u kulturi. Predaje na Fakultetu savremenih umetnosti i Fakultetu primenjenih umetnosti. Proučava medijske, kulturne i fenomene popularne kulture. Koordinator je udruženja Kreativna Srbija i urednica edicije Multimedia u izdavačkoj kući Clio. Autorka je kulturološke studije „Zvezde supermarket kulture“ i koautorka publicističke knjige „Hronika dobrog provoda“.

Share