Bogatstvo zacina kuvarice lalice

Ukoliko pratite domaću blog scenu, sigurni smo da ste već uveliko čuli za inspirativan blog Helb i Lale. Nevena, autorka bloga pokazaće vam kako da obogatite svoje recepte  interesantnim začinima i mešavinama ukusa, povešće vas na interesantna putovanja, a sve to vreme, uživaćete u odličnim fotografijama. Upoznajte Nevenu Zelunka Cvjetić – kuvaricu Lalicu.

Za početak, predstavi nam se i reci nesto više o sebi?

Zovem se Nevena. Živim u malom mestu blizu Novog Sada, Bačkom Petrovcu. Tamo radim i uživam u sa mojim mužem Miljanom, dva psa i dva mačka. Jako volim da putujem i veliki sam ljubitelj života. Obožavam da kuvam i jedem.

Kako su izgledali tvoji kulinarski počeci?

Dugo sam mislila da znam da kuvam. Tek kada sam se osamostalila, shvatila sam na sam vrlo nevešta u kuvanju i tako je počelo moje kulinarsko putovanje. Iz nekog razloga nisam osećala potrebu da naučim da kuvam po receptima mame i bake već sam imala potpuno drugačiji pristup kreiranju jela. Vrlo brzo sam počela da kombinujem različite kuhinje sveta i lokalne namirnice i odjednom, kuvanje je postalo moj kreativni izraz.

Motiv da krenem sa otkrivanjem i drugih kuhinja je bio to što sam u to vreme prestala da jedem meso i bio mi je potreban novi način razmišljanja, jela u kojima je zvezda obroka povrće.

lalica

Verovatno si već milion puta pričala, ali hajde da te i mi pitamo.  Odakle potiče naziv bloga Hleb i Lale?

Naziv bloga je, u stvari, naslov jednog od mojih omiljenih filmova „Pane e tulipani“ što u prevodu sa italijanskog znači hleb i lale. Film govori o važnosti ljubavi, prijateljstva u životu pojedinca i uopšte, slavi sve ono što ja smatram da je najvažnije za sreću . Pošto su to životne vrednosti koje i ja slavim na blogu, naziv filma mi se činio savršen kao naziv bloga.

Znamo da gajiš  ogromnu ljubav prema začinima. Da li nam možes otkriti svoj omiljeni i reći šta ga to čini toliko posebnim?

Indijska kuhinja je moja omiljena pa tako i začini koji nju prate su mi najdraži – kumin, korijander, mešavina začina garam masala.

Od svih, izdvojila bih grčko seme  jer daje karakteristični ukus jelima. On sam nije ništa posebno, ali čim se udruži sa nekim od gore začina, jelo se transformiše. Volim što budi najbolje kod svojih drugara začina, a opet je jedinstven jer bez njega samog ukus nije kompletan.

lalica-2

Sve te divne fotografije koje možemo da nadjemo na tvom sajtu si ti slikala. Koliko ti je bilo tesko da savladaš veštinu slikanja hrane?

Bez obzira što dve godine aktivno i posvećeno fotografišem hranu i dalje sam u fazi učenja.

Trudim se da budem kritična ali i da sebi dozvolim da budem zadovoljna sa svojim napretkom.

Fotografisanje hrane kao i fotografisanje uopšte, svodi se na konstantno vežbanje i isprobavanje raznih pristupa. Redovno pratim trendove vezane za fotografiju hrane i fotografe i na taj način proširujem vidike i podižem sebi kriterijume kada su u pitanju moje fotografije.

Primetili smo da mnogo voliš da putuješ. Koje putovanje je ostavilo najveći trag na tvoje kulinarske navike?

Za moju toleranciju i otvorenost, osim moje porodice, zaslužna su i putovanja. Taj stav iz života prenela sam i na kuvanje. Na putovanjima se trudim da isprobam što više jela i kuhinja sa kojima se još nisam susrela. Dešava se da mi se jelo ne svidi ali dobijem ideju o tome kakvi ukusi se mogu očekivati od određene zemlje.

Zaista, svako putovanje je imalo uticaj na moju kreativnost u kuhinji ali najviše od svih na mene je uticalo putovanje u Istanbul. Način na koji Turci kombinuju namirnice me je potpuno oduševio. Preklapanje svežeg, hrskavog, začina i drugačijih žitarica je bilo otkrovenje.

lalica-3

Šta je tvoj neiscrpan izvor inspiracije?

Želja da svaki dan pripremim nešto fino, ispunjavajuće. Kao što rekoh na početku, ja zaista volim da jedem i ne mogu da se zadovoljim bilo čime. Prosto,  jedna od najvažnijih stvari za mene svaki dan je da odlučim šta ću lepo jesti i kuvati.

 Za kraj, zanima nas gde vidiš sebe i svoj blog u budućnosti?

Želela bih da nastavim da blog pišem u istom maniru kao do sada. On je moje srećno mesto na kom sam upoznala puno dobrih ljudi, stekla dobre prijatelje i učestvovala u raznim projektima koji su moj život učinili još lepšim i kvalitetnijim. Nemam neke grandiozne planove, više bih volela da nastavim opuštenim tempom. Na proleće nas očekuje nekoliko projekata koji me izuzetno raduju ali više o tome ćete saznati uskoro.

 lalica-4

 

 

Share