Bioskopska premijera filma „U POTRAZI ZA SNOM“ Mladena Mitrovića

Najveće regionalno multietničko ostvarenje, dokumentarna priča “U potrazi za snom”, koje je pored ministarstava kulture tri države (Srbije, BiH i Hrvatske), kao jedan od svojih milenijumskih projekata podržao UNESCO, svoju bioskopsku premijeru imaće ovog petka u Velikoj sali Akademije 28, od 20 časova.

Bioskopska-premijera-filma--U-POTRAZI-ZA-SNOM-Mladena-Mitrovica2Film koji je sniman više od pet godina, na četiri kontinenta i u čak 12 država (BiH, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Nemačka, Rusija, Švedska, Tunis, Turska, Irak, Meksiko i SAD), svetsku premijeru imao je na prošlogodišnjem Sarajevo Film festivalu gde je osvojio nagradu publike, da bi u maju ove godine, pred prepunom dvoranom Sava Centra svečano otvorio Međunarodni festival dokumentarnog filma u Beogradu – Beldocs.

“U potrazi za snom”, koji važi za najemotivniji dokumentarno-filmski povratak “kući”, autobiografska je odiseja Mladena Mitrovića uz koju se publika smeje i plače u isto vreme. Priča počinje za vreme cunamija u Tokiju kada reditelj Mladen Mitrović stupa u kontakt sa kompozitorkom muzike za svoj prvi igrani film “Haustorce” (1987), legendarnom Jadrankom Stojaković. Ubzo posle toga odlazi na proslavu mature u svoj rodni grad – Sarajevo, u kome će sasvim slučajno sresti jednog od jedanaest nekadašnjih glumaca iz svog filma. Tada odlučuje da krene na put dug 50.000 km i pronađe ostale učesnike filma; nekadašnje desetogodišnjake različitih nacionalnosti, učenike sarajevske osnovne škole “Bratsvo i jedinstvo”.

Bioskopska-premijera-filma--U-POTRAZI-ZA-SNOM-Mladena-Mitrovica

Film je pored Beldocsa i sarajevskog filmskog festivala, prikazan još i na festivalima u Parizu, Zagrebu – Zagrebdox 2016, Hagu – Eastern Neighbours Film Festival, kao i na 25. Festivalu evropskog filma u Keniji.

Prema rečima autora, “U potrazi za snom” mogao bi da bude ozbiljan kandidat da Srbiji donese Oskara 2017. godine.

Share