Biljke u spavaćoj sobi: za i protiv

Ukoliko ste ljubitelj sobnih biljaka verovatno ste nekad poželeli da svoj spavaći prostor ukrasite zelenim vrstama, ali istovremeno ste na tom putu naišli na oprečna mišljenja. Ona dobra, kao što su da – naši zeleni ljubimci pospešuju kvalitet vazduha, neutrališu štetne toksine, redukuju nivo hormona stresa i podižu energiju. I loša – da nam biljke uzimaju kiseonik i da ih nipošto ne smemo držati u blizini kreveta. Šta je onda zapravo istina?

Prema Feng šui stručnjacima, istina se nalazi negde na pola puta – biljke u spavaćoj sobi nisu uvek najbolja ideja, ali to ne znači da su u potpunosti štetne. Vodeći se ovom drevnom praksom lako ćemo uočiti podatak da je spavaća soba najbitnije mesto u stanu za održavanje dobrog zdravstvenog stanja. To je mesto gde se odmaramo, spavamo, punimo svoje baterije i regenerišemo se. U idealnim uslovima spavaća soba je mesto isključivo namenjeno za odmor i romansu. U njoj nikako ne bi trebalo da držimo elektronske uređaje, sprave za vežbanje, kancelarijsku opremu, umetnička dela vibrantnog kolorita. Svaka od navedenih stvari sa sobom nosi aktivnu energiju koja negativno utiče na procese opuštanja i relaksacije. Biljke se prema Feng šui praksi sagledavaju na isti način – zato što i one same nose životnu energiju u sebi i njom remete mir prostora koji je namenjen za odmor.

Međutim, u savremenim okolnostima mnogi od nas imaju spavaće sobe koje su multifunkcionalne. Ponekad su one u sastavu dnevne ili radne sobe. U tom slučaju, sobne biljke svojim prisustvom unose energetski balans u prostor i stabilizuju njen protok. Ukoliko na primer u sobi imate radni sto, poželjno je da biljku postavite između njega i kreveta kako bi razdvojili energetska polja. Na ovaj način ćemo ublažiti energiju radnog prostora i njen intenzitet pravilno rasporediti, tako da ona više neće biti direktno usmerena na mesto gde spavamo. U slučaju da u vašem životnom prostoru nemate dovoljno svetla izbegnite upotrebu veštačkih biljaka koje skupljaju prašinu i prljavštinu i samim tim emituju energiju stagnacije. U tom slučaju bolje je umesto biljke iskoristi zavese ili komad nameštaja, kao i određene kristale. Balans je takođe veoma bitna stavka. Kako bismo održali harmoničnu atmosferu u spavaćoj sobi sa biljkama ne treba preterivati. Dovoljno je jedna ili dve saksije koje će biti dobro pozicionirane u prostoru.

Preporučljivo je upotrebljavati biljke sa opuštajućom Yin energijom – one koje imaju mekano, zaobljeno lišće, puzavice ili one sa padajućim granama, cvetajuće biljke i vrste koje ne zahtevaju ozbiljnu dodatnu negu. Ovakve vrste biljaka stvaraju ušuškanu atmosferu koja poziva na opuštanje. Izbegavajte kaktuse, biljke oštrih vrhova i biljke o kojima je nešto teže brinuti.

Kako bi se dobra energija održala neophodno je da biljke budu zdrave, vitalne i zadovoljne. Postoji verovanje da biljke upijaju negativnu energiju i da se iz tog razloga dešava da propadnu. Takvim primercima je potrebno da se zahvalimo i prenesemo ih u prostor gde će se na najbolji mogući način oporaviti.

Koje su najbolje vrste za naše spavaće sobe?

● Orhideje

Ove ne tako velike biljke će uneti dobre vibracije u vašu spavaću sobu. One su simbol ljubavi, sreće, ženske energije i pravi su izbor za prostor za relaksaciju. Ne zahtevaju previše svetla. Odaberite one vrste sa roze, lila ili belim cvetovima kako bi pospešili ljubavnu energiju.

● Zamija

Zamije su najpraktičniji mogući izbor. Veoma su lake za održavanje – retko se zalivaju, ne traže previše svetla, imaju čvrste grane koje rastu na gore, tamne sjajne listove – što simbolizuje uspeh. Nose takođe sa sobom energiju bogatstva i dobre sreće, tako da ih je poželjno pozicionirati u prostor materijalne dobiti. Dodatni  savet: uvek ih zalivanje odozdo.

● Krasula

Krasula je sukulent koji voli svetle pozicije, ali sa indirektnim sunčevim svetlom. Nosi sa sobom energiju rasta, stabilnosti i prosperiteta. Ta energija se povećava kako vremenom biljka postaje starija. Njeni okrugli listovi ispunjeni vodom iniciraju vodenu energiju koja je direktno povezana sa ženstvenošću i obiljem, kao i balansom.

● Areka palma

Veoma podseća na srećni bambus, ali su njeni listovi mekani i lagani. Za razliku od bambusa raste u zemljištu pa sa sobom nosi znatno stabilniju energiju. Može da dosegne zavidnu visinu. Dobar je izbor kad želite da ostvarite utisak barijere u prostoru ili da zakonite prozor ili prolaz.

● Zeleni ljiljan

U pitanju je vrsta koja ne zahteva dodatno svetlo ili neku specijalnu negu, a sa druge strane to je vrsta koja je najefikasnija u pročišćavanju energije prostora. Možete ih pronaći u različitim bojama, pa ih možete uskladiti sa energijom koju želite da postignete. Prelepo izgledaju u visećim saksijama i često kad su tako zasađene puštaju izdanke i pelcere.

● Zlatni potos

Ova je biljka savršen dodatak svakom prostoru u kući. Veoma je laka za negu i održavanje, dolazi u različitim varijetetima, a njeni srcasti oblikovani listovi će doneti savršenu energiju u vašu spavaću sobu. Preporučujemo da ih gajite u visećim saksijama ili na samom vrhu nameštaja. Njene padajuće grane predstavljaće pravi odmor za oči.

Kako da pozicionirate biljke u spavaćoj sobi?

Preporučujemo da biljke ne držite direktno kraj kreveta ili na noćnom stočiću. Držite ih nešto dalje, kako bi se obezbedio neometan protok energije. Primeri dobre Feng šui prakse su biljka postavljena između kreveta i vrata, između kreveta i prozora, između kreveta i radnog stola ili kupatilskih vrata. Ovako pozicionirane biljke će usporiti aktivnu energiju koja dolazi od vrata i prozora i zadržati je podalje od kreveta, što će svakako obezbediti efikasniji odmor. Biljke u spavaćoj sobi su na poslednjem mestu dekorativni elementi. One su tu obično postavljene iz mnogo dubljih razloga. Bitno je da su zdrave, srećne i lagane za održavanje.

Biljke nam uzimaju preko potreban kiseonik u zatvorenom prostoru – mit ili istina?

Ranije je bilo uobičajeno da se biljke ne drže u spavaćoj sobi, zbog duboko ukorenjenog uverenja da će potrošiti sav kiseonik ukućanima. Da li je to istina? One su živi organizmi i logično je da su u njihovom svakodnevnom životnom ciklusu odvija i proces disanja. Biljke tom prilikom koriste kiseonik, ali su u pitanju zanemarljive količine, tako da objektivni razlozi za vašu zabrinutost ne postoje. Mnogo su veći benefiti koje nam one donose  tako što:

  • Podižu nivo vlažnosti u prostoru, koja je veoma bitna za neometano funkcionisanje ljudskog organizma,
  • Uklanjaju štetne toksine kao što su formaldehid, benzol, trihloretilen, ksilen i amonijak iz vazduha, čineći ga kvalitetnijim i znatno čistijim,
  • Oslobađaju negativne jone koji prema naučnim istraživanjima pokreću stvaranje seratonina, hormona koji ublažava stres i anksioznost,
  • Biljke poboljšavaju akustiku prostora i smanjuju zagađenje bukom,
  • Pozitivno utiču na dublji san, pospešuju produktivnost i opšte blagostanje.

Zato, ukoliko želite da ukrasite svoj životni prostor, pažljivo izaberite vrstu koja vam odgovara po izgledu i senzibilitetu.  Kad je u pitanju spavaća soba bitno je da ne preterate sa brojem saksija. Uživajte u svom okruženju i  kroz negu zelenih ljubimaca učite o njima, učite o sebi i zajedno rastite iz dana u dan.

Share