Beograd svetlosti

Ukoliko bi se pre 19. veka mimoilazila Zemlja tokom noći, vrlo verovatno bi se imao utisak da je planeta nenaseljena. Danas naša civilizacija više nije u mraku. Mnogo se duguje savremenim tehnologijama osvetljenja i svetlosti, a foton je u 21. veku postao simbol obnovljive energije. Pozivamo vas da zajedno proslavimo Međunarodnu godinu svetlosti i da odgovorimo na pitanje kuda nas to svetlost nadalje vodi? Pod sloganom “Budućnost je sjajna”, BEOGRAD SVETLOSTI se ponosno vraća sa novim poletom i entuzijazmom da prestonici priredi još mnogo nezaboravnih svetlosnih doživljaja.

Beograd-svetlosti2

Kao multidisciplinarna platforma za razvoj kulture svetla, BEOGRAD SVETLOSTI ohrabruje diskusiju, integraciju i razmenu iskustva i znanja u domenima savremenog umetničkog stvaralaštva, arhitekture i dizajna. Promovisanjem kvaliteta i kreativnosti, inovativnih pristupa i proaktivnog razmišljanja o svetlosnom identitetu grada, kroz edukativne progarame takođe poziva i uključivanje šire lokalne zajednice u proces podizanja svesti o značaju prirodne svetlosti, kvalitetnom osvetljavanju, mogućnostima i dometima aktuelnih tehnologija u oblasti osvetljenja. Tradicionalno, u sjajnoj atmosferi, KC Grad je mesto susreta koje će okupiti istaknute domaće i svetske umetnike i dizajnere svetla, predstavnike iz industrije svetlosti i sveta nauke.

BEOGRAD SVETLOSTI se svečano otvara 28. 09. u 20h izložbom “You Say Light – I Think Shadow”, nagrađene knjige autora Sandre Praun i Aleksandre Stratimirović u Velikoj galeriji KC Grad.

Beograd-svetlosti

Simpozijum “Budućnost je sjajna” održava se 29. 09. i posvećen je priči o svetlu, kroz vremeplov svetlosnih tehnologija, preko uzbudljivih savremenih ostvarenja iz oblasti dizajna osvetljenja i svetlosnih izvora, o svetlu kao inspiraciji, kao i o sve aktuelnijem problemu svetlosnog zagadjenja i potrebi negovanja i očuvanja noćnog neba. Dok nas prema sjajnoj budućnosti vode najblistaviji predstavnici “Sjajne srpske scene”. Deset dizajnera, umetnika, arhitektonskih biroa i naučnika prezentovaće nam šta se danas stvara kod nas i čemu možemo da se nadamo.

Nesvakidašnja skulpturalna video instalacija “Orchestra of the Uncanny Valley”, umetnice Dinke Pignon otvara se 29.09. u 20h u garaži Hidrothenike.

Beograd-svetlosti3

Svetlosna gerila”, studentska radionica pod mentorstvom španskog dizajnera Ignacia Valera, organizuje se u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom u Beogradu i Masterdia – Politehničkim unverzitetom iz Madrida.

Svetlucanje” je program posvećen najmlađima. Kreativne radionice na temu svetlosti se organizuju u saradnji sa školama, likovnim i plesnim studijima u Beogradu. Dečiji radovi će biti predstavljeni u Svetlosnoj šetnji od Trga Republike do Kalemegdana, poslednjeg dana manifestacije, 3 oktobra. Time ćemo zajedno simbolično obeležiti Međunarodnu godinu svetlosti.

Share