BAFE 06 dan drugi

Na drugoj večeri BAFE dosta zanimljivih revija zbog kojih je prisutnima velika vrućina bila malo podnošljivija. Mladi dizajneri i nove ideje i pristupi nisu izneverili velika očekivanja prisutnih. Revije i atmosferu iz backstage-a je za Plezir zabeležio Bojan Redžepović (Bojan Redzepovic photography)

Mona Lacko je otvorila drugi dan sjajnom kolekcijom MUSTAFA. Unisex kolekcija koja je sastavljena od 5 modela koji preispituju seksualnost žene u Islamu. Pozitivna reakcija publike na ovakav “eksperiment” nije izostala.

“Koristeći elemente ženskog islamskog odevanja u sasvim drugoj dimenziji od izvornog, vidimo kako pojedini odevni predmeti mogu dobiti potpuno novu formu i značenje. Kako muško telo reaguje na forme odevnih predmeta žene u Islamu, kao i njihove psihološke reakcije (sigurnost-strah-samouverenost-anonimnost)?”

BAFE-06-dan-drugi15

BAFE-06-dan-drugi16

Maja Knez se publici predstavila kolekcijom SEVENTH SEAL. Kolekcija obiluje kontrastima pre svega između crne i bele, a geometrijske forme i linije dodatno doprinose jačini izraza. Šahovska tabla kao simbol dualnosti.

“Kolekcija predstavlja dvojnost i konstantan sukob crne i bele, materijalnog i duhovnog, dobra i zla koje deluje u svima nama i oblikuje dve naizgled nespojive sile prirode koje se nadopunjuju.”

BAFE-06-dan-drugi18

BAFE-06-dan-drugi20

ME AND MACHINE su se predstavili kolekcijom DECAY.

Minimalizam, čiste forme i dobri krojevi su ono što karakteriše ovaj dvojac. Inspirisani istraživanjem napuštenih prostora stvorili su jednu urbanu, originalnu kolekciju.

“Kolekcija Decay inspiraciju crpi iz napuštenih prostora, te urban exploration pokreta vrstom ometanja poseda radi umetnosti koja očito ina svoje korene u tinejdžerima koji imaju potrebu istraživati svet oko sebe, kao što se bore na svom putu iz detinjstva u odraslog čoveka.”

BAFE-06-dan-drugi23

BAFE-06-dan-drugi31

10 of 11 su se publici predstavili kolekcijom BUSHIDO CODE.

Dinamična kolekcija troje mladih umetnika prikazala je raznolikost objedinjenu inspiracijom Bushido – kodom samurajskih ratnika.

“Sudar impresija istraživanja Bushida jeste ono što ćete imati prilike da vidite kroz modele koji su nastali sasvim slučajno ali ipak i sasvim namerno.”

BAFE-06-dan-drugi24

BAFE-06-dan-drugi25

Ivan Stepanović je publiku “podigao” originalnom kolekcijom REVOLT i dobrom prezentacijom iste. Modeli su bili istovremeno učesnici ali su i objektivom kamere beležili reakcije zbunjene publike.

“Kolekcije su mu crne, mračne, a poruku koju želi sa tim stvarima da pošalje je jaka i direktna. Namenjene su za underground ljude sa opravdanim buntovnim stavovima. Ovu kolekciju posvećuje upravo njima.”

BAFE-06-dan-drugi28

BAFE-06-dan-drugi29

Osim pomenutih, publici su svoje kolekcije prikazali i Grayscale, Dino Džinović, Kolektiv Proba, Katarina Božičković, Đorđe Baščarević i Aleksandra Jovanovska.

Zavirite malo u backstage i pogledajte šta je Bojan Redžepović zabeležio tamo.

Share