Azzu nakit: Umetnost koju nosimo na sebi

Tanja Bogdanić je akademska slikarka koja je svoja znanja iz oblasti umetnosti i ljubav prema ručnom radu pretočila u konkretne komade nakita i detalje koje bismo opisali kao umetnost koju možemo poneti na sebi. Ništa brže neće promeniti i učiniti zanimljivom odevnu kombinaciju, niti otkriti više o našem senzibilitetu i stilu od komada nakita koji imamo na sebi. Upravo zato je odabir pravog nakita toliko važan. Tanja je izradom nakita počela da se bavi slučajno, istražujući različite umetničke forme i nove materijale. Mi međutim ne verujemo mnogo u slučajnosti i verujemo da je njeno upoznavanje sa materijalom koji joj je pružio prostor za eksperimente bilo prirodan sled događaja u njenom kreativnom razvoju. U razgovoru koji sledi saznaćete više o brendu Azzu, Tanjinoj inspiraciji za aktuelnu kolekciju, uzorima iz sveta umetnosti i planovima

Možeš li da ispričaš našim čitaocima kako si počela sa izradom nakita?

Prvi komadi nakita su nastali pre dve godine, dok sam ozbiljnije počela da se bavim izradom pre godinu dana. U to vreme sam pravila skulpturu u okviru projekta jedne galerije na kojem sam učestvovala. Ono što sam želela da izvedem, bilo je gotovo nemoguće, obzirom na to da kao slikarka, nisam dovoljno dobro poznavala materijale i rešenje sam na kraju našla u poliesterskoj smoli sa kojom sam se tada prvi put susrela. Bila sam fascinirana mogućnostima koje materijal pruža i tek kasnije sam počela više da istražujem o istom. Zanimljivo je da me izrada nakita nikada nije zanimala, iako se nekako podrazumeva da mi je to blisko. Istraživanjem po internetu naletela sam na komade nakita za koje sam mislila da su napravljeni od poliesterske smole i poželela da napravim sebi nešto slično. Međutim, kako nisu bili od materijala od kojeg sam prvobitno mislila da jesu, ti prvi komadi su bili daleko od onoga što sam videla i poprilično su me namučili. Ali nastalo je nešto jedinstveno i originalno, na šta sam i dalje ponosna. Kasnije sam sve više i ozbiljnije istraživala i nalazila materijale koji su pogodniji za izradu nakita. Ohrabrena reakcijama drugarica, počela sam da izlažem na Modi za poneti, Mikser bazaru, Wamp sajmu u Beču. Tek nakon toga, kada su novonastali komadi dobili svoj naziv, logo i ambalažu koje je dizajnirala Ivana Jović, zvanično je nastao Azzu.

Azzu-nakit-Umetnost-koju-nosimo-na-sebi

Na koji način je tvoje formalno obrazovanje i umetnički background uticao na tvoj pristup i stil izrade nakita?

Završila sam slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde trenutno pohađam doktorske umetničke studije, dok sam svake godine bar jedan od izbornih predmeta birala na vajarskom odseku. Tako da mi rad u različitim materijalima nije bio stran i svakako je uticao na način izrade nakita i njegov razvoj. Dok sam istražujući i učeći kroz studije, u svojoj glavi, stvorila veliku bazu podataka iz oblasti umetnosti, koja mi je danas značajan izvor inspiracije. Imala sam i sreću da jedan semestar studiram u Parizu, što je kao izuzetno dragoceno iskustvo, doprinelo da se razvijam kao umetnik. Sve te uticaje sada sabiram u kreiranju Azzu komada.

Od svoje sedme godine išla sam na časove slikanja i crtanja, ali uporedo sam od mame naučila gotovo sve ručne radove sama da izvodim. Verujem i da je, pored svih ovih veština, pravljenje kolača od peska i blata značajno doprinelo potrebi da nešto pravim rukama i osećaju za modelovanje.  🙂

Imaš li uzore iz sveta umetnosti?

Naravno! Ako govorimo o nakitu, najveću inspiraciju nalazim u skulpturama i instalacijama. Zanima me tekstura …forma ponajviše. Često, samo utisak o određenom delu, prevedem na svoj način u komad nakita. Široko je polje… ali, eto, mogla bih da izdvojim Alexander Caldera koji je još 1929. godine prvi put izložio statement nakit (što je zapravo bio naziv za ‚‚nosivu umetnost”), i koji je pravljenje nakita video kao rad na ideji za velika dela. Oduvek su mi bili zanimljivi njegovi Mobile radovi. Zatim Anish Kapoor – forma i rad sa pigmentima su mi jako bliski kada je izrada nakita u pitanju.  

Azzu-nakit-Umetnost-koju-nosimo-na-sebi3

Kako biraš materijale od kojih nastaju Azzu komadi i koliko pažnje posvećuješ odabiru boja?

Već neko vreme, osnovni materijali od kojih nastaju Azzu komadi su polimerna glina, epoksidna smola i pigmenti. Pri odabiru, najbitnije su mi karakteristike materijala, od kojih zavisi kvalitet  komada. Bitno mi je da su komadi kvalitetni i otporni na fizička oštećenja. Kada su ispunjeni svi uslovi koji se tiču idržljivosti materijala, mogu da se posvetim odabiru boje. Obično traje danima, dok ne pronađem odnos boja koji sam zamislila u svojoj glavi, jer često u praksi, ne izgleda onako kako smo zamislili. U poslednjim komadima sam koristila samo pigment sa epoksidnom smolom, koji daje posebnu dubinu i teksturu nakitu.

Ispričaj nam malo o procesu nastanka kolekcija, čime se vodiš prilikom kreativnog procesa?

Pre nastanka nove kolekcije istražujem, osmišljavam, tražim inspiraciju u skulpturi, home decoru, arhitekturi. Nakon toga počinje igra sa polimernom glinom. Kombinujem boje, oblikujem i eksperimentišem dok ne pronađem nit koja će biti zajednička svim komadima za novu kolekciju. Nakon toga sledi pečenje, obrađivanje svakog komada ponaosob, glaziranje epoksidnom smolom, odabir lanca, kanapa i sastavljanje delova. Često se dešava da se komad menja tokom samog procesa. I taj deo mi je najzanimljiviji, kada ne znam do samog kraja kako će određeni komad izgledati. Pratim trendove, ali najčešće polazim od sebe i onoga što bih volela i sama da nosim.

Šta je bila inspiracija za aktuelnu kolekciju? 

Kolekcija je zamišljena za tajanstvenu, maštovitu i originalnu ženu kojoj je dovoljan samo jedan komad Azzu nakita, složen u svojoj formi, da istakne svoju jedinstvenost. I upravo takvo, jedinstveno, obojeno i maštovito, je baš onakvo leto kakvo bih svima poželela i koje je bilo inspiracija za aktuelnu kolekciju.

Azzu-nakit-Umetnost-koju-nosimo-na-sebi2

Trenutna ponuda je okrenuta ženama, planiraš li da proširiš ponudu i komadima za muškarce?

Da, svakako, ali verovatno ne u vidu nakita. Nedavno su večernje torbe od ručno tkanog materijala postale deo Azzu priče. Ideja je još uvek u začetku, i dalje osmišljavam, ispipavam i nadam se novim modelima. Deo te ideje će svakako činiti i komadi za muškarce od tkanog materijala.

Gde se mogu videti, isprobati i kupiti komadi Azzu nakita?

Glavna prodajna mesta su Supermarket Concept Store i Bookastore knjižara (u njihovoj ponudi su za sada samo torbe), a mogu se poručiti i putem društvenih mreža.  U planu je svakako i web radnja kao i saradnja sa još par prodajnih mesta.

Do tada pratite Azzu na Faceboku i Instagramu.

U galeriji ispod pogledajte još neke od Azzu komada
Share