Audio i Ebook biblioteke u našem džepu

Svakodnevno imamo prilike da čujemo za promociju neke nove knjige, dobijemo preporuku prijatelja za fenomenalnu knjigu koju je pročitao ili čitamo kritike za nova dela na tržištu. Najčešće govorimo o tradicionalnim, štampanim izdanjima koja rado kupujemo i čuvamo, ali polako im se približavaju nova izdanja i formati koji opasno prete da preuzmu primat u svetu. U moru besplatnih aplikacija koje vam App store nudi nalazi se i pregršt onih koje imaju bogat izbor knjiga u audio ili digitalnom formatu. Mek ili tvrd povez i petsto strana sada staju u vaš džep ili futrolu tableta. Slušajte ili čitajte knjigu u gradskom prevozu na putu do posla, u čekaonici ili na pauzi. Sada niko ne može da okrivi ubrzani tempo života da ne dozvoljava ljudima da čitaju.

Audio knjige su sjajna opcija za one koji nemaju vremena da sednu i opuste se uz omiljenu knjigu. Prvobitno su bile namenjene za slepe osobe, kako one ne bi bile uskraćene uživanja u dobroj literaturi, ali danas sve više ljudi, koji nemaju problema sa vidom, pribegava ovakvom načinu uživanja u literaturi. Jednostavno pritisnete play i slušate prijatan glas naratora kako vam isčitava stranice izabranog štiva.  Sa druge strane, digitalne knjige čitate direktno sa ekrana, a veliki broj aplikacija nudi besplatne knjige koje brzo možete skinuti i uživati u njima i bez internet konekcije.

knjigeee

Kada je reč o knjigama u online formi mišljenja su podeljena. Dok jedni tvrde da su aplikacije sa e-knjigama korisne i  da su im omogućile da omiljenu knjigu čitaju bilo kad i bilo gde i da  im štede prostor, drugi im se protive pod izgovorom da je pametan telefon isuviše zamenio čovekov mozak i da stara dobra štampana izdanja i kućne biblioteke nemaju konkurenciju. Moramo da se složimo da su štampa na kvalitetnom papiru, kao i fino dizajnirane korice estetski ipak u prednosti, ali je mnogo lakše u džep staviti telefon nego knjigu. .

Osim na telefonu,  elektronsku knjigu možete skinuti i na bilo koju računarsku platformu budući da postoji isti broj, ako ne i veći, sajtova kao i aplikacija sa ovim knjigama. Jedan od najpoznatijih je svakako Amazon koji je proteklih godina prodao više elektronskih nego, štampanih izdanja. Tako je Amazon u svojoj ponudi ima uredjaj Kindl koji je specijalizovan za e izdanja. Njegov ekran je poput korica knjige crno beli i nema pozadinsko svetlo kako bi omogućio čitanje bez opterećivanja očiju.

Na samom početku lansiranja elektronskih knjiga kao i audio knjiga, u ponudi su bile samo one koje se u svojim papirnim izdanjima najviše čitaju i za kojima je potražnja najveća. Danas se tržište proširilo i osim klasika i bestselera imate čak i knjige o kuvanju, fotografiji i putovanjima, ali i one sa potpisom još uvek neafirmisanih pisaca.

knjigeee3

Sajt Free-Ebook nudi besplatne knjige anonimnih i novih autora kao i velikih književnih imena. Dovoljno je da se registrujete i nesmetano uživate u odabranom delu. Osim knjiga možete skinuti i časopise ali i objaviti sopstvenu publikaciju.

Na Amazonu možete kupiti sve što vam treba, a jedan je od retkih sajtova koji su oduvek i pre uvođenja Pay Pala u Srbiji, slali knjige u našu zemlju. Umesto da čekate par meseci da vaša porudžbina “prepliva” Atlantik, “proputuje” ostatak Evrope i stigne na vašu adresu, da ne pominjemo usputno „stajanje” radi provere pošiljki iz drugih zemalja, skinite elektronsko izdanje knjige. Knjige u proseku koštaju od osam dolara pa na više, sve u zavisnosti od autora, ali su uglavnom jeftinije od štampanih izdanja.

knjigeee4

Scribd je verovatno najpoznatiji sajt koji nudi digitalna izdanja i to ne samo knjiga već i različitih PDF dokumenata. I ovaj sajt nudi opciju skidanja i objavljivanja sadržaja.

Audible aplikacija je prvobitno bila podržana samo na IOs platformama, a nedavno je dobila i svoju Android verziju. Imate trideset dana besplatnog probnog korišćenja aplikacije posle koga se odlučujete želite li da nastavite sa daljim korišćenjem.

Aplikacija Free Books vam omogućava da preslušate ili skinete knjigu po želji. Knjige su sortirane po kategorijama, prema piscima i žanrovima, a tu je i opcija za pretraživanje tako da ćete lako naći željenog autora. Pošto skinete željenu knjigu ona se instant prebacuje u folder library koji je namenjen za sve knjige koje ste skinuli.

knjigee-2

Zašto birati između štampanih i elektronskih izdanja i presabirati mane i prednosti jednih i drugih kada možemo uživati u oba, po potrebi.

Nažalost, elektronska biblioteka u Srbiji ne radi punom parom, tako da se morate ograničiti na naša najpoznatija dela i to uglavnom kraće romane, drame ili pripovetke, ili čitati na engleskom što je korisno jer unapređujete znanje jezika, a ujedno čitate ili slušate knjigu koja se možda još dugo neće prevesti, odštampati, ukoričiti i zablistati na polici u nekoj knjižari kod nas.

Međutim, Android aplikacija eKnjižara se izdvojila  i za sada je najbolja aplikacija  ovoga tipa na našem jeziku gde možete kupiti knjige, časopise, slikovnice, priručnike itd. Dobra vest je i da na sajtu izdavačke kuće Laguna u digitalnom formatu možete prelistati i pročitati nekoliko početnih stranica bilo koje knjige, što je odlično ukoliko se premišljate da li da je kupite.

Ako ste više tip koji radije lista stranice časopisa  onda ćete se obradovati sajtu Novinarnica. Pronaćićete domaće magazine kao i veliki broj stranih. Imate i mogućnost godišnje pretplate na elekronsko izdanje bilo kojih novina ili časopisa u ponudi u koju se ubrajaju i besplatni magazini.

knjigee-5

Ako čitatate ovaj članak onda sigurno volite online časopise, pa u novom broju Plezira možete uživati i uz pomoć telefona ili tableta, skidanjem Issuu aplikacije. Naravno dostupan je i istoimeni sajt. Skrolujte u okeanu lifestyle magazina, magazina o enterijeru, hrani ili fotografiji, modi ili uradi sam projektima… Lista je beskonačna. Samo vas par dodira ekrana deli od vašeg elektronskog primerka nekog magazina!

Kakav je vaš izbor? Da li više volite staru dobru knjigu čije su stranice papirne i opipljive ili digitalnu knjigu gde prstom prelećete preko ekrana listajući stranice?

Share