Ana Carević: o vintage odeći, stilu i održivosti u svim sferama života

Ljubav prema modi, unikatnoj odeći i uzbudljivoj potrazi za blagom po second hand i vintage radnjama kako bi postojećim komadima iz garderobera pružili novu priliku da zablistaju i jedinstvenom stilu koji iz te igre proizlazi bili su povod za razgovor sa Anom Carević, mladom Dubrovčankom autentičnog stila. Ana je novinarka, kolekcionarka vintage komada i osvešćena mlada žena koja svojim primerom inspiriše druge da budu radoznali, jedinstveni i okrenu se sporoj modi.

Kakvu priču pričaš o sebi svojom odećom i modnim detaljima, ko je Ana?
Ana je Dubrovkinja sa zagrebačkom adresom. Istražujući Zagreb i upoznavajući se s novom sredinom, ali i u bjegu od nekih svojih nesuglasica i nesigurnosti istraživala sam second hand i vintage trgovine. Na tom putu sam upoznavala i djevojke koje se bave vintage lovom i kreiraju vlastite očaravajuće vintage selekcije. Meni i vintage nije trebalo puno da kliknemo, ali što uistinu pričam svojom odjećom? Možda na prvi pogled pomalo odvažan stav s kravatom i u odijelu, ali priča je zapravo malo drugačija. Odijelima, najprije onim predimenzioniranim sam dala povjerenje onda kada sam bila najnesigurnija u sebe i u svoje tijelo. Vizualno zanimljivo, a ja znam da sam sakrila sve što ne želim da bude u oku promatrača.

Ana je i dvadesetčetverogodišnja djevojka koja uči voljeti svoje tijelo i iz dana u dan ima bolji odnos s hranom i prehrambenim navikama. Odijela su sad već polako postala moj zaštitni znak i, pomalo ponosno mogu reći da ih nosim iz nekih novih razloga! U slobodno vrijeme usrećuje me listanje retro modnih editorijala u časopisima koje pronalazim na lokalnim sajmovima, ali i na putovanjima. Često se izgubim čitajući, zapisujući misli, želje i ideje. Pomalo sanjarim o vlastitoj vintage trgovini, a do tada uživam u potrazi za posebnim vintage i second hand draguljima koji pričaju priču.

Šta te je izvorno privuklo vintage i second hand odeći?
Pomno birani i ugodniji materijali, unikatnost, priča koja stoji iza dolaska do određenih komada i autentičnost, neke su od prvih asocijacija koje me vežu za vintage i second hand. Moram reći da mi faktor održivosti u samim počecima nije bio od iznimne važnosti. Danas je on ipak jedan jako važan element u mom životu, kako u pogledu mode,tako i u cjelokupnom stilu života. Osim toga, nezaobilazan faktor, posebno u studentskim danima, jesu i nešto niže cijene odjevnih komada i modnih detalja. Sviđa mi se i element neizvjesnosti u priči sa second hand i vintage odjećom jer nikada ne znam na što ću naići, a za nekim komadima koje danas imam sam bila u potrazi i više od dvije godine, dok su neki od njih jednostavno bili ljubav na prvi pogled i dodir.

Kakav je tvoj sastav garderobera u pogledu održivosti?
Voljela bih reći da održivost ne podrazumijeva pohod u vintage i second hand trgovine. Prvi korak jest otkrivanje komada koji već postoje u našim ormarima. S obzirom na to, u svaku sezonu ulazim tako što najprije razmotrim opcije koje već imam, a zatim ih novim komadima i detaljima nadograđujem. Posljednjih par godina sam uvela pravilo da prije kupnje prvo razmotrim koliko ću uistinu taj komad i iznositi ili je u pitanju tek neki puki hir ili utješna nagrada. Naravno, u svakom pravilu postoje iznimke, pa se zna dogoditi da katkad nesmotreno kupim nešto što je više oku ugodno nego iskoristivo.

Broj kupaca second hand i vintage odeće je u konstantnom porastu u svetu, a pandemija Covid-19 dodatno je doprinela uvećanju ovog tržišta, pre svega zbog promene kupovnih navika i osvešćivanja šire populacije o negativnom uticaju brze mode. Ti dolaziš iz Dubrovnika, grada u kome si imala priliku i da organizuješ i vintage market, a zbog studija si živela i u Zagrebu. Kakva je ponuda, i još bitnije kakvo je interesovanje za ovakav vid kupovine u Hrvatskoj?

Mislim da nas je situacija u kojoj se nalazimo navela na to da malo više promišljamo o svakodnevnim životnim navikama. Imamo priliku više čitati o brzoj modi kao i o njezinom utjecaju. Ljudi su postali svjesniji i veseli me svaka povratna informacija onih koji su se mojim utjecajem, ali i utjecajem medija i drugih pojedinaca odvažili na pohod u sporu modu. U Dubrovniku sam organizirala tri buvljaka i moram reći da je odaziv bio poprilično velik, uzmemo li u obzir to da je prvi od njih bio 2019. godine. Iako, moram reći da je drugi buvljak bio najmanje posjećen, jer je vrijeme radnje bilo tjedan prije sezonskih sniženja u brzoj industriji mode.

Od toga su prošle tri godine, a upita za vintage i second hand je sve više i više. U Zagrebu se scena sve više razvija, a ponuda je sve raznolikija, bilo da je riječ o second hand trgovinama ili privatnim vintage oazama. Čak bih bila slobodna i rekla da je velika većina, posebno mladih Hrvata i Hrvatica u posljednje vrijeme počela intenzivnije razmišljati o održivosti i rekla da održivijem pogledu na modu i konzumiranju mode.

Teoretičari mode ukazuju na to da je pandemije dovela i do promene u načinu odevanja kod mnogih ljudi. Da li ti primećuješ da je uticala i na tvoj doživljaj mode i način kako se odevaš?
Iskreno, kod sebe ne primjećujem promjene u odnosu na vlastiti doživljaj mode i stil koji razvijam. Jedina promjena koju sam ove sezone uvela jest to što sam dala prednost kupnji modnih dodataka, više nego samih odjevnih komada. Oni su podigli i dali novi štih onoj odjeći koju sam već posjedovala, a rekla bih da je ovo možda više utjecaj održivosti o kojoj sam ranije pričala. Iako, možda ova promjena proizlazi i iz udruživanja dvaju aspekata, održivosti i pandemije.

Po kom kriterijumu biraš komade koji će naći put do tvog garderobera?
Prvi kriterij jest taj imam li i koliko sličnih komada i varijacija na temu, a važnu stavku igraju i materijali. Rekla bih da je moj stil kombinacija muških i ženskih odjevnih komada, ljubavi i kreativnosti, što unaprijed određuje što (ne)želim vidjeti u svom ormaru. U segment održivosti dobro je spomenuti i domaće dizajnere koji se trude poslovati etično, a njihova ljubav prema onomu što rade vidljiva je u svakom komadu. Katkad se počastim i nekim takvim komadom, onda kada mi financijska situacija to dopušta, a često i štedim s tim ciljem. Ciljem da ću podržat neku lijepu priču, a istim korakom i usrećiti sebe.

Gde pronalaziš najzanimljivije komade i koji ti je najdraži vintage/second hand ulov?
Volim kopati po policama second hand trgovina na kojima se kriju čudesa. Nisu servirana, do njih je potreban angažman i to je ono što mi daje dozu neizvjesnosti. Nedavno sam naišla na džemper koji je dio uniforme nizozemske policije, a moram priznati da se umom ormaru može naći dosta komada koji su kompletne uniforme ili dijelovi uniformi. Osim toga, volim posjećivatii vintage oaze unaprijed selektirane odjeće, a posebnu čar i jako zanimljive komade najbolje je potražiti na lokalnim sajmovima. Teško mi je izdvojiti samo jedan komad jer mi je svaki od njih poseban na svoj način, ali mogu spomenuti da je posljednji komad koji sam kupila sombrero na nedjeljnom sajmu, a za njegov put do Hrvatske, pa na kraju i do mene, zaslužan je misteriozni pomorac.

Kojim detaljima najbrže „podižeš“ i činiš zanimljivom neku modnu kombinaciju?
Jako volim naušnice i bez njih se osjećam golo, a nedavno sam naišla i na veliki zlatni lančić koji nalikuje dijelu neke narodne nošnje, pa najjednostavnij crno odijelo u tren oka postaje zanimljivija priča. Bijele košulje su moj to go saveznik, a često ih nadopunim kravatamaili leptir mašnom, dok je u mom ormaru u posljednjih nekoliko mjeseci udomljeno i nekoliko većih remena kojima volim naglasiti struk.

Kako održavaš odeću i obuću, da li imaš neke trikove kako produžiti životni vek komadima koje volimo?
Svu odjeću i obuću jako pazim. Nekad me prijatelji znaju zezati da sam stalno kod postolara, ali čim vidim neke nepravilnostii izlizane pete – vrijeme je za postolara!

Ma ja jako volim i taj zanat, baš je poseban i žao mi je što je danas sve manje mladih koji nastavljaju tradiciju ili kreću tim putem. Što se odjeće tiče, sve osjetljive komade perem na ruke, a dio njih nosim i na kemijsko čišćenje. Nisam pobornik pravila odijeni jednom i odmah stavi na pranje. Mislim da je takav pristup odjeći nepotreban, posebno ako je riječ o kratkom nošenju.

Šta radiš sa odećom i modnim detaljima u kojima više ne pronalaziš zadovoljstvo i ne želiš da ih nosiš?
Dio mojih komada koje više ne nosim našao se na buvljacima koje sam organizirala, a dva puta do sada sam se poslužila i Instagramom. Mislim da su društvene mreže sjajna stvar ako se njima odgovorno koristimo, pa tako i u pogledu razmjene odjeće i modnih detalja.

Da li održive navike primenjuješ i kada je nega u pitanju, kakva je tvoja bjuti rutina?
Trudim se da se održive navike prožimaju kroz moj cijeli život. Svoje povjerenje dajem brendovima koji u poslovanju imaju vidljive znakove održivosti i nastojim ne koristiti previše proizvoda. Taj dio se ujedno pokazao i kao jako dobar za moju kožu koja voli minimalizam. Uz predimenzionirana odijela i naglašena ramena, rekla bih da je moj zaštitni znak i kosa koju njegujem AuthenticBeauty Concept proizvodima. Lagane teksture, prirodni sastojci, neodoljiv miris, odobrenje od strane PETA-e te poslovanje unutar Guar inicijative bili su i više nego dovoljni za moje povjerenje.

Dodala bih još da Guar inicijativa pruža pomoć poljoprivrednicima iz sedam sela u indijskoj pokrajini Dungargarh, radnici na plantažama su adekvatno plaćeni pri čemu nema mjesta iskorištavanju maloljetnika. Posebna pozornost usmjerena je na žene koje u Indiji inače nemaju velika prava, a ovom inicijativom su aktivno uključene u rad i pomažu u prehranjivanju obitelji.

Kakav savet bi dala onima koji žele da promene/pronađu/osveže svoj stil odevanja i žele da ta tranzicija bude bazirana na održivim komadima?
Jučer sam pročitala jedan intervju u kojem je stajalo – ne vjerujem u savjete, ali vjerujem u znatiželju. Točno to je ono što bih poručila. Ja bih rekla da je dosta važno da ne očekuju da će u vintage i second handu naići točno na ono što su zamislili, da se opuste i mašti puste na volju, postanu slobodniji i odvažniji.

Nema tu čarobnog recepta, ali ima čarobne atmosfere na koju možete naići u vintage trgovinama, ugodna glazba, razgovor i čašica osvježenja paket su i osjećaj koji je nemoguće doživjeti u vrtlogu brze mode.

Fotografije: Anita Krtalić @deteizvode; @anita_krtalic

Modne kombinacije

  • Second hand rukavice, cipele i haljina iz Deee_vintage selekcije, a djelo je Giuseppea di Morabitoa. Riječ je o haljini koja je bila njegov diplomski rad, a danas je njegova mušterija i Lady Gaga.
  • Second hand košulja, kravata, naušnice i cipele te vintage hlače od odijela.
  • Second hand sombrero, sako, cipele i rukavice, te Moth vintage duga haljina i naušnice.
  • Vintage odijelo Deee_vintage, broš i naušnice vintage iz male vintage trgovine Mango Sticky Rice i leptir mašna iz Zare.
  • Second hand sako i cipele, hlače Varteks.
  • Tatina kravata, vintage Chanel naočale, second hand košulja, kožnjak i cipele, a za remen je zaslužan mishka_boutique.

Share