Amelia Blumer: Odeća po meri žene

„Kada bi muškarci bili primorani da nose naše haljine na neko vreme uskoro bismo ih čuli kako zagovaraju promenu.“ – Amelia Bloomer

Amelia Blumer je bila zagovornica i borac za ženska prava u ranim danima feminističkog pokreta. Veliki deo svog života borila kako za prava žena uopšte tako i za pravo žena da nose ono što odgovara njihovim potrebama.

Rođena u Americi 1818. godine, Amelia je završila nekoliko razreda srednje škole. Jedno vreme je radila kao nastavnica podučavajući učenike u svojoj lokalnoj zajednici. Kada je napunila 22 godine udaje se za Dekstera Blumera, advokata i suvlasnika kurirske službe Seneka Fals koji ju je ohrabrio i podstakao da piše članke o umerenosti u piću i drugim društvenim pitanjima.

Ona je 1848. godine prisustvovala prvoj javnoj Ženskoj konvenciji o pravima žena, a nekoliko meseci kasnije počinje da objavljuje svoje novine The Lily, koje su za samo nekoliko godina stekle tiraž od 4.000 i bile izuzetno uspešne. Na predlog Elizabet Kadi Stanton koja je bila vodeća figura pokreta za prava žena, Amelia sve veći prostor u svojim novinama posvećuje pitanjima koja se tiču prava žena, kao što su nejednake mogućnosti za obrazovanje, pravo glasa, itd.

U to vreme ženska moda se sastojala od čvrsto uvezanih korseta, teških slojeva podsuknji i haljina dužine do poda koje su sputavale kretanje. Amelia je podržala reformu u odevanju time što je svoju sliku u suknji iznad kolena ispod koje su virile vrećaste pantalone koje su se zvale turkish trousers (turske pantalone) odštampala u svojim novinama. Ona nije bile pokretač ovog modnog trenda ali zbog promocije kojom je na njih skrenula pažnju, ove pantalone dobijaju ime Blumers.

Foto: Getty Images

Nakon što su se 1855. godine preselili u Ajovu, ona prestaje da piše za svoje novine, ali nastavlja da se aktivno zalaže za pravo žena da glasaju. Bila je predsednica državne asocijacije za žensko suđenje između 1871. i 1873. godine, i organizovala je predavanja za druge žene poput Lusi Stoun, Suzan B. Anthoni i Elizabet Kadi Stanton.

Blaga i povučena po prirodi, Amelija se nije isticala kao neke druge aktivistkinje koje su se oštro i glasno borile, ali je svojim umerenim, tihim pristupom svejedno dosta učinila za pokret koji se zalagao za to da žene dobiju pravo da glasaju.

Umrla je 1894. godine u 76. godini života. Godinu dana nakon njene smrti njen suprug objavljuje Život i pisanje Amelie Blumers. Njeno ime je upisano u Nacionalnu žensku dvoranu slavnih.

Share