7 priča iz galerije Wunderkammer

Galerija Wunderkammer predstavlja autorski projekat dve dugogodišnje prijateljice i koleginice, diplomirane scenografkinje i slikarke Tamare Branković i istoričarke umetnosti, kustoskinje Jelene Vukadinović. Kao moderna kulturna platforma galerija prezentuje kvalitetno stvaralaštvo mladih domaćih, nama generacijski, bliskih autora, sa ciljem da njihov rad dopre do šireg auditorijuma, a pored toga ona i promoviše autentične, antikvarne, vintidž predmete, koji poseduju istorijsku, ambijentalnu, upotrebnu i sentimentalnu vrednost. Ovaj savremeni kabinet retkosti – wunderkammer, predstavlja interesantnu kombinaciju prošlosti i sadašnjosti oblikujući jedan živi izlagački prostor karakterističan po svom eklekticizmu i podložan konstantnim promenama. U daljem tekstu smo izdvojile nekoliko interesantnih predmeta iz naše galerije, predmeta sa pričom.

Botaničarski printovi

Potiču iz 19. veka i delo su Carl Gotlieb Röder-a (1812-1883) iz Lajpciga. U pitanju su grafički listovi, autentični iz tog vremena sa vidljivom patinom na kojima su predstave floralne ornamentike poput hrasta, kestena, medveđe šape, maslačka, božura, muškatle. Svaki print ima i etiketu sa detaljnim opisom biljke koja se na njemu nalazi. Pravi vintidž raritet za sve poznavaoce i ljubitelje prirode.

Lomanosov minijaturni ćup „Rjabinjuška“

Minijaturni ruski ćup nalik na samovar, proizveden je šezdesetih godina u čuvenoj Fabrici kraljevskog porcelana Lomanosov iz Sankt Petersburga. Ručno je oslikan floralnim motivima. Prepoznatljiv ruski stil vidljiv je u upotrebi zlata i izuzetno jarke koralne boje koja akcentuje grafitne linjske forme. Pored svog zanimljivog oblika ova posuda na dnu poseduje i žig na engleskom jeziku, na kome stoji „ЛФЗ Made in USSSR“. Stiče se utisak da je ovaj predmet pravljen za inostrano tržište i to u samom jeku hladnoratovske politike.


Budilnik Blessing

Budilnik kompanije Blessing iz Zapadne Nemačke potiče iz sedamdesetih godina. Ovaj mehanički sat interesantan po svojoj predimenzioniranosti i intenzivnoj crvenoj boji i danas uredno otkucava i tačno meri vreme. Kuriozitet vezan za budilnik jeste i taj da se upravo ovaj model može pronaći i u uvodnoj špici čuvene komedije Tesna koža 1. deo iz 1982. godine.

Plakat Noćni prolaz

Originalan plakat za klasičan vestern „Noćni prolaz“ vezuje se za 1959. godinu. Interesantan je po svom grafičkom rešenju i oranž koloritu. U centralnoj kompoziciji predstavljeni su likovi glavnih glumaca Džejms Stjuarta i Odi Marfija. Zanimljiv podatak jeste da je u ovom filmu Džejms Stjuart pokazao još jedan svoj talenat, a to je sviranje harmonike.

Šoljica sa plavom crtom „Pozdrav iz Juge“

Dizajn šolje sa plavom crtom s početka osamdesetih godina, svima je prepoznatljiv. Pamtimo ga sa rekreativnih nastava, letovanja, ekskurzija, veoma zastupljenog u ugostiteljstvu u SFRJ. Iako mnogi misle da je ovaj dizajn šolje izvorno jugoslovenski, zapravo je preuzet iz Zapadne Nemačke i veoma je dobro prihvaćen na našim prostorima. U bivšoj Jugoslaviji fabrike poput Jugokeramika iz Zaprešića, Fabrika Porcelana Zaječar i Jugoporcelan iz Titovog Velesa takođe su proizvodile servise sa ovom karakterističnom linijom. Ovo porcelansko posuđe sa nadglazurnom trakastom šarom specifično je po svojoj funkcionalnosti i utilitarnosti. Svedene forme, rađena od gabaritnijeg porcelana da ne bi lako došlo do oštećenja, mogla je jednostavno da se uklapa i u druge setove. Šoljica na fotografiji proizvod je fabrike Jugoporcelan. Potiče iz osamdesetih godina i predstavlja komadić istorije iz koje možete ujutro da pijete kafu.

Vintidž šibice

Poznato je da su šibice izmišljene u 19. veku od strane engleskog lekara Džona Vokera koji je prodavao vrh šibe premazan sumporom. One su u prvo vreme bile veoma opasne za rukovanje i izuzetno zapaljive. Današnji oblik šibice dugujemo kompaniji Dajmond Meč, koja je patentirala da umesto sumpora palidrvce sadrži vrh od fosfora. Na području bivše Jugoslavije šibice su proizvodili travnički „Dolac“ i osječka „Drava“. U našoj galeriji Wunderkammer trenutno imamo primere vintidž šibica iz Belorusije i Rumunije iz osamdesetih godina. Zanimljive su po svom istočnoevropskom dizajnu, s obzirom da znamo da su jedne nastale u doba SSSR, a druge u doba diktature Čaušeskua.

Tanjir sa grafikom Hojhlera

Kolekcionarski primerak litografije Eduarda Hojhlera ilustrovane na Bavarijinom vintidž porcelanskom zidnom tanjiru iz sedamdesetih godina. Prikazana je scena vađenja rude u Frajburgu, nemačkom rudarskom centru poznatom po nalazištima srebra. Serija litografija sa ovom tematikom nastala je u periodu od 1851-1852.

Za #plezirmagazin tim galerije Wunderkammer

Fotografije: Aleksa Mitranić

Share