5 o’clock tea

5-o'clock-tea

Da li znate da je čaj počeo da se ispija još 2737. godine p.n.e. u Kini? Da li znate da su ga prvenstveno pili samo pripadnici kineskih dinastija zbog njegovog lekovitog svojstva? Da li znate da je čaj napitak koji se najviše konzumira na godišnjem nivou širom Zemlje? Hajde da razbijemo stereotip da čaj i to inajčešće nanu, piju isključivo prehlađeni ljudi…

Kultura ispijanja čaja

Čaj je pronađen pre više hiljada godina u Kini, gde je prvo bio napitak namenjen dinastiji i sveštenstvu, dok nije postao dostupan i nižim slojevima stanovništva. U Kini se šoljicom čaja izražava poštovanje ili izvinjenje i možete uvrediti domaćina ako istu odbijete. Svoje lepe manire kada dobijete čaj pokažite udaranjem dva puta o sto kažiprstom i srednjim prstom.

Kada se čaj preneo u Japan, budisti su razvili sopstvenu, duhovnu ceremoniju ispijanja istog. Pili su ga kako bi ostali budni i meditirali. Danas u Japanu veliku ulogu ima zeleni čaj, koji se najčešće pije uz njihovu kuhinju. Pre nego što u svoj čaj dodate mleko ili šećer, domaćinu pokažite poštovanje tako što ćete probati čaj u nepromenjenom obliku.

5-o'clock-tea3

U Rusiji je najzastupljeniji crni čaj. Tamo ćete ga piti držeći kocku šećera među zubima, prethodno rastvarajući već skuvani čaj čistom ključalom vodom.

Čaj je u Englesku stigao u XVII veku, gde ga je dinastija učinila kraljevskim napitkom. Ubrzo je ispijanje iz porcelanskih šoljica u pet popodne postalo tradicija. Britanci najviše piju crni čaj sa mlekom, a nakon mešanja kašičicu je potrebno postaviti na tacnu iza šoljice.

Vrste čaja i način pripreme

Ljudi na našem podneblju najčešće konzumiraju čaj koji se može kupiti u supermarketima – čaj u kesicama. Međutim, najkvalitetniji čaj dolazi u rinfuzi, koji Englezi nazivaju loose tea. U čemu je razlika? Čaj u kesicama ima manje listove, često i prah koji nastaje od trenja listova čaja, te na taj način daje slabiji ukus i ispušta više tanina koji doprinosi gorčini. Loose tea sadrži mnogo veće, često i cele listove koji su ručno birani. Takođe se može koristiti i dva puta za pravljenje ovog napitka. Dobar čaj je kao dobro vino – ako želite da uživate u njegovoj punoj aromi, opredelite se za kvalitetniji, ručno biran i obrađen shodno njegovoj vrsti.

5-o'clock-tea-2

Beli čaj je najmanje obrađen od svih vrsta čaja. Mladi izdanci listova se beru, a potom samo napare i osuše. Potapanjem u vodi dobija svetlu boju, suptilan i delikatan ukus. Sadrži znatno manje kofeina od ostalih vrsta čajeva, ali isto tako i mnogo više antioksidanasa te se zbog toga ubraja u najzdraviju vrstu čaja. Zbog svih ovih karakteristika, ali i zbog toga što je ređa vrsta, neznatno je skuplji. Najviše se proizvodi u Kini, Japanu i regionu Darjeeling u Indiji. Podvrste nose nazive poput: Beli Božur, Zlatni Mesec, Srebrna Igla… Priprema za jednu šolju čaja (250ml): prelijte 1,5 kafenu kašičicu čaja vodom zagrejanom na 80ºC i procedite nakon 4-5 min.

Zeleni čaj je verovatno najrasprostranjeniji i najpoznatiji. Kada se listovi uberu i osuše, pare se na visokoj temperaturi kako bi se sprečila fermentacija istih. Redovnim ispijanjem, doprinosi sveukupnom zdravlju, jer sadrži antioksidanse koji snižavaju loš holesterol, visok krvni pritisak i nivo šećera u krvi, pomaže u prevenciji kancera, podiže imunološki sistem, ubrzava metabolizam dok istovremeno održava zdrav balans tečnosti u organizmu. Zbog svega ovoga se preporučuje da svoju jutarnju šoljicu kafe zamenite zelenim čajem. Ne treba piti više od 3 šoljice zelenog čaja dnevno. Priprema za jednu šolju čaja (250ml): 1 kafenu kašičicu prelijte vodom zagrejanom na 80ºC i procedite nakon 1-2 min.

5-o'clock-tea4

Ostatak teksta o čaju pročitajte u decembarskom broju Plezir magazina na strani 26

Share