4 filma koji za temu imaju putovanje kroz vreme

Putovanje kroz vreme je tema koja intrigira mnoge, od ljubitelja naučne fantastike i avantura do znamenitih naučnika. Zato i ne čudi što se ova tema vrlo često provlači kroz literaturu, filmove i TV serije. Evo nekoliko predloga za filmove koji su na svoj način obradili temu putovanja kroz vreme. Nadam se da će vam se lista dopasti, a vi se slobodno pridružite preporukama u komentarima.

About Time (2013) nije slučajno prvi na listi(iako ostatak preporuka nije rangiran po tom kriterijumu-koliko su mi se dopali). Film koji potpisuje Ričard Kurtis (Notting Hill i Love Actually) je film od koga su svi u startu dosta očekivali i verujem da ih nije razočarao. Putovanje kroz vreme čini okosnicu ove tople ljudske priče, tako da ne očekujte previše naučne fantastike budući da je naglasak na međuljudskim odnosima. Naime muški deo porodice glavnog lika – Tima, ima tu sposobnost da putuje kroz vreme, doduše samo u prošlost a ne i u budućnost. Tim će ovu tajnu otkriti na svoj 21 rođendan. Ono čime će vas film najviše osvojiti je duboka povezanost oca i sina koji dele slično iskustvo, ali i simpatična ljubavna priča.

4-filma-koji-za-temu-imaju-putovanje-kroz-vreme

Predestination (2014) je žanrovski misterija-naučna fantastika. Priča prati neimenovanog agenta koji putuje kroz vreme u pokušaju da spreči zločine koji bi trebalo da se dogode ili su se možda već dogodili negde u prošlosti. Ulogu agenta tumači Itan Houk. Zapetljana priča zahtevaće i držati vašu pažnju kako vam neki od bitnih momenata ne bi promakli u prvom gledanju. Svako novo putovanje nosi neki novi trag ali i vodi do novih psiho-fizičkih trauma glavnog lika zbog posledica učestalih putovanja i promena vremenskog kontinuuma. Tokom filma on pokušava da uhvati bombaša koji mu uporno izmiče i zbog koga se odlučuje na poslednje, najrizičnije putovanje..

4-filma-koji-za-temu-imaju-putovanje-kroz-vreme2

Midnight in Paris (2011) je priča koja možda na najbolji način koristi mogućnost putovanja kroz vreme. Film koji potpisuje Vudi Alen očekivano donosi neobičnu, izvrsno upakovanu priču. Jedina zamerka ide na račun glavnog glumca Ovena Vilsona, koji po mom mišljenju nije dorastao ni priči ni ostatku glumačke postave, ali njegovo prisustvo ako ne poboljšava barem film ne kvari. Dakle, prema njegovom liku sam od početka do kraja bila ravnodušna. Ono zbog čega film preporučujem je bajkovita priča i duhovito putovanje kroz vreme gde ćemo se na trenutak susresti sa različitim istorijskim ličnostima u predivnom, romantičnom Parizu.

4-filma-koji-za-temu-imaju-putovanje-kroz-vreme3

Back to the Future (1985) je klasik koji je verovatno prvi film koji će vam pasti na pamet kada se spomene putovanje kroz vreme. Film koji je već odavno zaslužio titulu klasika, pa o njemu neću mnogo govoriti već ću vas podsetiti da ga pogledate opet jer je film koji se može gledati nebrojeno puta nezavisno od toga koliko godina imate.

4-filma-koji-za-temu-imaju-putovanje-kroz-vreme4

Share