3 FANTASTIČNE IDEJE ZA ZELENIJI DOM

MOSSLAMP – SPOJ PRIRODE I FUNKCIONALNOSTI U DIZAJNU

Mosslamp je nastala kao višenamenski predmet koji oplemenjuje prostor svojim ambijentalnim svetlom i mahovinom. Marko Vučković nakon Grass lampe o kojoj smo već pisali, nastavlja u pravcu koji nam se dopada, kombinujući prirodu u dizajnu na najbolji mogući način. Neočekivani element iz prirode kakva je mahovina čini Markov dizajn jedinstvenim, prilagodljivim i dobro osmišljenim.

3-FANTASTICNE-IDEJE-ZA-ZELENIJI-DOM

„Mahovine su kosmopolitske vrste, ima ih na svim meridijanima i možemo reći da su pioniri u osvajanju novih staništa. Generalno, one upijaju vodu celom površinom svog tela, jer nemaju provodne elemente. Za njihov rast nisu potrebni specifični uslovi, a posebno je interesantno to što u zatvorenom prostoru skupljaju atmosfersku vlagu.“ navodi Dr Milorad Vujičić, docent na Biološkom fakultetu, Univerziteta u Beogradu.

3-FANTASTICNE-IDEJE-ZA-ZELENIJI-DOM2

Marko je inspiraciju za svoj dizajn pronašao u skandinavskom minimalizmu i zen oazama.

Interesantno je spomenuti da sami možete odlučivati o izgledu vaše lampe ili lustera, pa tako osim mahovine možete dodati pesak, kamenčiće ili posudu koristiti kao akvarijum. Činija je napravljena od stakla, a u središnjem delu se nalazi otvor koji propušta svetlo. LED osvetljenje se nalazi u obruču aluminijumske podloge i nije prikačeno za činiju. Struktura reciklirane plastike podseća na morske sunđere, a dopušta lakšu cirkulaciju vode i vazduha, te je idealna za štampanje uz pomoć 3D printing tehnologije, dajući novi vid kreativnog izražavanja. Ideja je osmisliti softver uz pomoć koga bi svako mogao da odštampa svoju podlogu i time učini svoj zen kutak ličnijim.

3-FANTASTICNE-IDEJE-ZA-ZELENIJI-DOM3

LE GROW – PAMETAN VRT U KUĆI
Činjenica je da ljudi provode sve više vremena u zatvorenim prostorima, mnogi se zbog posla i obrazovanja sele u gradove koji postaju sve naseljeniji usled čega živimo u sve skučenijim domovima.. Sve veći broj dece vreme provodi u aktivnostima u kući radije nego napolju na igralištima. Podstaknut ovakvim promenama životnog stila kineski industrijski dizajner sa prebivalištem u Singapuru, Haobin Lin je došao na ideju da unese više zelenila u naše domove kad je već situacija kakva jeste. Lin je kreirao modularni set koji omogućava da vrlo jednostavno prenesete vašu baštu unutra.

3-FANTASTICNE-IDEJE-ZA-ZELENIJI-DOM4

Le Grov je pametan vrt sačinjen od prilagodljivih modularnih komada, zamišljen kao samoodrživ ekosistem za svako domaćinstvo, za ljude koji žele da žive zelenijim životnim stilom. Za taj poduhvat je dobio ideju rođenjem ćerkice.

„Kada sam postao otac počeo sam sve više da razmišljam o prirodi i prirodnim elementima u domu, pa kako opcija da napustimo grad nije bila moguća za našu porodicu, počeo sam da tražim kreativna rešenja.”

3-FANTASTICNE-IDEJE-ZA-ZELENIJI-DOM6

Posmatrajući ćerku kako se igra LEGO kockicama odlučio je da sklopiva konstrukcija može biti dobro rešenje za njegovu zamisao. Mobilni elementi koji mogu da se nadograđuju kako bašta raste i prilagođavaju se svakom prostoru osnova su ovog sistema. Sistem se sastoji od gradivnih blokova koji u sebi poseduju interni rezervoar koji skladišti višak vode i čuva je za sledeće korišćenje, čime vodi računa o količini tečnosti koja je biljci potrebna. Takođe, može biti opremljen odgovarajućom vrstom led svetala koja pružaju neophodnu svetlost biljkama čak i u prostorijama bez prozora imitirajući sunčevu svetlost. Postoji mogućnost dodavanja posebno dizajniranog ovlaživača koji reguliše količinu vlage, što je posebno korisno za biljke koje borave u prostoru u kome se dosta greje u toku zime. Le Grov će relativno jednostavno oplemeniti vaš dom biljkama bez pravljenja nereda i zauzimanja previše prostora.

3-FANTASTICNE-IDEJE-ZA-ZELENIJI-DOM5

GRAFEN – NAJEKOLOŠKIJA BOJA NA SVETU

Grafen je poznat kao čudo od materijala, budući da se radi o jednom od najizdržljivijih materijala poznatih nauci. Nedavno je na internetu odjeknula vest koju su preneli gotovo svi vodeći dizajn, građevinski i eko portali, vest da je kompanija Graphestone nedavno upotrebila pomenuti materijal za pravljenje ekoloških boja.

3-FANTASTICNE-IDEJE-ZA-ZELENIJI-DOM7

Boja je napravljena od čistog kreča koji je kombinovan sa grafenom, čime je stvoren materijal za koji se veruje da je najtanji, najjači i sa najvećom provodljivošću. Boje na bazi kreča su na tržištu već godinama, međutim dodavanjem grafena koji ima veoma veliku provodljivost dobija se svojstvo koje boje ranije nisu imale, a to je mogućnost poboljšanja toplotne regulacije objekta na kome se nalazi. Na ovaj način se smanjuje potrošnja i potreba za grejanjem ili hlađenjem. Još jedna prednost grafena u odnosu na ostale boje u pogledu očuvanja životne sredine jeste činjenica da je tanak, a istovremeno i snažan, zbog čega je manja količina boje potrebna kako bi se postigla trajna završnica otporna na koroziju. Iz kompanije navode kako samo 1l boje može da prekrije čak 8 kvadratnih metara sa dva sloja premaza. Baza za boju je napravljena od 98% čistog kreča, koji je poznat po svojoj moći upijanja ugljen-dioksida, usled čega boja dobija još jednu važnu pogodnost – sposobnost pročišćavanja vazduha!

3-FANTASTICNE-IDEJE-ZA-ZELENIJI-DOM8

„Uključivanjem grafena u boje, premaze i druge građevinske materijale eksponencijalno se povećava tvrdoća, trajnost, kompresija, zatezna čvrstoća, elastičnost i pokrivenost.”

3-FANTASTICNE-IDEJE-ZA-ZELENIJI-DOM9

Proizvod je već dostupan i koristi se za eksterijer i enterijer, a već je upotrebljen za oblaganje zidova bolnica, hotela i škola.

Share