15. novembar u znaku Egona Šilea

Kulturni Centar GRAD u saradnji sa Fakultetom primenjenih umetnosti, Dizajnerskom školom i Austrijskim kulturnim forumom organizuje prvi javni čas crtanja kao deo novog programa „Umetnost za sve“. U okviru ovog programa zainteresovani učesnici imaće priliku da se u galeriji Kulturnog Centra GRAD posvete crtanju po modelu sarađujući sa umetnicima, profesorima ali i zanimljivim modelima. Rezultati javnog časa u vidu pop up izložbe biće predstavljeni publici istog dana.

Prvi javni čas crtanja biće posvetićen radu čuvenog austrijskog slikara Egona Šilea (Egon Schiele), verovatno najbitnijeg predstavnika figurativnog slikarstva sa početka dvadesetog veka. Šileov prepoznatljiv i jedinstveni stil ogleda se u ekspresivnim crtežima intenzivnih izraza sirove seksualnosti koji su prevazilazili granice normativnog.

U ulozi modela naći će se Maja Atanasijević – Zipa Yoma.

Čas je zakazan za 15. novembar u terminu od 10 do 16h u Velikoj galeriji KC Grada. Zainteresovani se mogu javiti na mail@gradbeograd.eu. Potrebno je poneti pribor za crtanje, podlogu i papire. Participacija će iznositi simboličnih 200 dinara. Pop up izložba će istog dana od 19h predstaviti rezultate javnog časa publici, a pristunima će se obratiti i direktor Austrijskog Kulturnog Foruma, gospodin Johannes Irschik.

Posetioce očekuje projekcija filma Egon Schiele: Smrt i devojka (2016)

Egon Schiele bio je jedan od najprovokativnijih umetnika bečke scene sa početka dvadesetog veka. Velika inspiracija u njegovom životu bile su žene, posebno dve koje su ostavile veliki trag kako u Šileovom životu tako i u njegovoj umetnosti. Prva je Gerti, Šileova sestra i njegova prva velika muza a druga je sedamnaestogodišnja Wally, njegova jedina istinska ljubav. Wally je predstavljena i na čuvenoj slici Smrt i Devojka. Schiele-ova radikalna umetnost skandalizovala je tadašnje bečko društvo. I pored skandala koji su ga pratili, čuveni Klimt kao i tadašnji umetnički dileri prepoznali su jedinstveni talenat Egona Šilea.  Šile je spreman da se suoči sa sopstvenim bolom i žrtvuje svoju ljubav zbog umetnosti.

Share