10 stvari koje će vam pomoći da zaspite ukoliko patite od insomnije

Često se dešava da u nekom periodu života imamo problem sa spavanjem. Uzroci mogu biti različiti a posledice nedostatka sna su brojne i kreću se od nekih bezazlenih do dosta ozbiljnih. Nedostatak sna dovodi do manjka motivacije, slabije produktivnosti, slabije volje, rizika od gojaznosti, nepovezanog razmišljanja i govora, napada panike, paranoje, smanjenog imuniteta, nadimanja i zadržavanja vode u telu, prevremenog starenja pa čak i smrti.

10-stvari-koje-ce-vam-pomoci-da-zaspite-ukoliko-patite-od-insomnije2

Ukoliko pilule nisu vaš izbor, razmislite o prirodnom rešenju odnosno rutinama koje biste mogli da uvedete kako biste uspostavili normalan režim spavanja.

1. Vežbajte redovno

Znamo da ste ovoga verovatno i sami svesni ali nije zgoreg da ponovimo. Umerena fizička aktivnost blagotvorno deluje na telo i pomaže kod nesanice. Vežbanje 4 sata pre spavanja je idealno zbog toga što će temperatura početi da vam opada taman kada bude bilo vreme za spavanje.

2. Ne konzumirajte obilne obroke pre odlaska u krevet

Umesto kasne večere, pola sata pre spavanja je najpametnije popiti blago ohlađen biljni čaj.

3. Ustanovite raspored spavanja

Vaše telo će pozitivno reagovati ukoliko uvek budete išli na spavanje u isto vreme. Kada naviknete telo da svako veče odlazite na spavanje u isto vreme ono će već biti spremno kada dođe vreme za spavanje i ukoliko se budete pridržavali ovog rituala mnogo je manja verovatnoća da će doći do insomnije.

4. Izbegavajte kofein uveče

Kafa, čajevi i druga pića koja u sebi sadrže kofein mogu poremeti san pa je zato bolje izbegavati ih u večernjim časovima.

5. Izbegavajte pijenje veće količine alkohola

Iako alkohol može pomoći da zaspite, san koji je usledio nakon ispijanja veće količine alkohola je nekvalitetan i može biti isprekidan.

6. Napravite utočište za spavanje

Vaša spavaća soba treba da bude vaša mirna luka i utočište, beg od stresa i problema. U spavaćoj sobi ne bi trebalo da držite hranu i elektronske naprave.

10-stvari-koje-ce-vam-pomoci-da-zaspite-ukoliko-patite-od-insomnije

7. Ustanovite rituale za pred spavanje

Rituali koji vam pomažu da se opustite su veoma značajni kao priprema pred san. Otkrijte šta vam najviše prija i ugodite sebi odmaranjem u toploj kupki ili čitanjem dobre knjige koja će vam pomoći da lakše zaspite.

8. Opustite se

To smo vam već rekli, ali zaista je važno da vam u spavaćoj sobi bude mirno, prijatno i udobno. Važno je da vam krevet i jastuk budu udobni, čisti i mirisni.

9. Vodite dnevnik ili meditirajte

Još jedan izvrstan način da završite dan i sumirate svoje utiske o njemu pre odlaska na počinak je vođenje dnevnika. Poslednjih godina veoma su popularni i petominutni dnevnici koji funkcionišu po principu afirmacija i čija je ideja da navedete nekoliko lepih stvari koje su vam se tog dana desile ili stvari i ljudi zbog kojih ste zahvalni što postoje u vašem životu. Osim toga možete bojiti bojanke za odrasle, što je takođe efikasan način borbe protiv stresa. Ako niste ljubitelj ovakvog načina opuštanja možete meditirati pred spavanje, što je takođe veoma efikasno.

10. Odvojite se od svog telefona i tableta

Uređaji poput telefona, tableta, laptopa, kompjutera ili TV-a loše utiču na san i naučnici preporučuju da ih držite van spavaće sobe. Moderan način života je učinio da se sa telefonima budimo i odlazimo u san pa je ovo prilično težak korak, ali pokušajte da odredite vreme do kada ćete tolerisati ovu vrstu zanimacije a nakon toga pomenute uređaje udaljite od sebe. Vežba i samodisciplina će i ovaj korak učiniti ostvarivim ukoliko ga uvrstitie u redovne rituale.

Share