VODIČ KROZ FANK MUZIKU

Fank je lična stvar, zato ga neki čuju tamo gde ga nema. Bučan je, borio se protiv rata u Vijetnamu, borio se i bori se za rasnu jednakost, žustar je, šalje vibracije celom telu terajući vas da se pomerite sa mrtve tačke i zaplešete. Tako počinje fank. I nikada se ne završava.

Povratak fanka bio je kao povratak Otpisanih. Niko ga nije očekivao, sve dok se na Bilbordovoj top listi nisu pojavili Mark Ronson i Bruno Mars i tu sa Uptown Funk-om ostali 14 sedmica! Tako je počeo preokret u žanru, a fank posle pedeset godina postaje ponovo mejnstrim. Prošle godine Lizo je izbacila tako dobar plesni, fank hit Juice da je pokrenula na akciju i brojne repere. Japanci su dali svoj odgovor grupom Suchmos i dobro su se snašli, a australijsku grupu Parcels fank je preselio u Berlin. Funk Wav Bounces Vol. 1 Kelvina Harisa postaje album leta 2017, а Earth, Wind & Fire inspirisali su Arijanu Grande, Džona Ledženda i Kejti Peri..

Kada je sve počelo?

Krajem šezdesetih godina, fank se pojavljuje kao laboratorijska „greška” nastala usled mešanja džeza, soula i bluza. Potom na scenu stupa Džejms Braun i nikome više neće pasti na pamet da posumnja u kvalitet novog zvuka. Imao je prepoznatljiv način sviranja on the one (s akcentom na prvom beat-u, odnosno ritmu) što postaje njegov zaštitni znak. Nastupa je sa bendom J.B’s gde je svirao jedan od najboljih basista Butsi Kolins pre nego što je prešao u Parliament kod velikog Džordža Klintona, kog možete da čujete na albumu To Pimp a Butterfly repera Kendrika Lamara. Parliament su uz Sly & The Family Stone i The Meters stvorili fank muziku.

Sve do sredine osamdesetih fank je bio mejnstrim. Devedesetih evoluira u acid-jazz koji je tako dobro izvodio Džemirokvai, The Brand New Heavies, pa i britanski bend Inkognito, a Red Hot Chili Pepers-i obrađuju megahit Stivija Vondera Higher Ground. To nije bilo dovoljno i pravo je čudo kako je fank preživeo devedesete. Da nije bilo repera koji su semplovali neke delove fank numera kao i DJ-evi u haus muzici, žanr bi postao istorija. Onda se pojavljuju Mark Ronson i Bruno Mars i Uptown Funk pretvaraju u fenomen. Fenomen zato što je pesma uticala ne samo na muziku nego i na pop kulturu u koju se vraćaju plesni podijum i disko kugla. Vraća se euforija zaboravljevnog ritma. Vraća se Off the Wall Majkla Džeksona, Dirty Mind Princa, Get Down On It Kool and The Gang-a, Pick Up the Pieces benda Average White, Sex Machine Džejmsa Brauna

PLEZIR PREPORUČUJE: 5 fank albuma

Kada su građanski nemiri u Americi nagoveštavali raspad hipi ere, Sly & the Family Stone nisu mogli to mirno da posmatraju, budući da su i oni kao bend bili u sličnom stanju nemira. There’s a Riot Goin’ On (1971) je remek delo pre svega zbog jedinstvenog zvuka, jer se od Slaja Stouna nije očekivao turobni zvuk i loše raspoloženje. Trebalo ga je razumeti, zato što je on samo preneo nelagodno stanje u društvu na muziku. I uradio je to maestralno.

Street Songs (1981) Rik Džejms potvrdio je da je kralj fanka. Nastupao je prkosno i strastveno. Dao je novi smisao Motown izdavačkoj kući koja se silno trudila da izbacuje hitove. Album je toliko uticao na čitave generacije muzičara, pa možemo jasno da čujemo semplove u megahitu U Can’t Touch This MC Hammer-a, a kasnije kod Džej Zija u Kingdom Come.

Četvrti, a prvi konceptualni album benda Parliament bio je revolucionaran. Mothership Connection (1975) prvo je pokrenuo novi pod žanr P-fank, a kasnije je snažno uticao na hip-hop. Čuveni Džordž Klinton uveo je izmišljene likove u svoje tekstove, pa je Rolling Stone kritika album označila kao neozbiljan i nazvala parodijom sa kosmičkim zvucima. Retrospektivno je stekao veliko priznanje, jer ima majstorski narativ, sjajan sleng zbog čega ga je spomenuti Rolling Stone 2003. godine ocenio sa peticom i ispravio grešku.

The World Is a Ghetto prenosi suštinu života afro-amerikanaca u getu. Na omotu možete da vidite gradski život u Americi 1972. godine. Dobar primer prave slike stanja, odnosa bogatih i siromašnih je parkirani Rols-rojs čije su gume uništene u nekom predgrađu. To možda može da bude i kadar iz Long Beach-a jer je grupa War tu formirana. Na albumu se pored fanka, čuju soul i bluz. Psihodeličan je i muzički kontradiktoran, ali je epic!

Off the Wall (1979) potvrdio je zrelost Majkla Džeksona i predskazao mu neviđenu slavu. Sve pesme su tada bile otkriveno blago funk-popa, a masi oduševljenih se posebno svidelo to što Majkl ne peva normalno već cvili, mrmlja i podvriskuje – samosveno, pod kontrolom i samouvereno. Pevao je kao crni anđeo i bio razočaran samo jednim Gremijem, ne znajući da ga za četiri godine čekaju čak sedam za album Triller!

Share