U susret koncertu Maria Biondia u Beogradu

Koncerti italijanskog pevača dubokog baršunastog glasa, Maria Biondia, izazvali su veliko interesovanje među beogradskom publikom. U dogovoru sa Musicology Barcaffe Sessions dogovoreno je održavanje još jednog koncerta, pa će Mario Biondi nastupiti i treći put, 5. oktobra. On će 2, 3. i 5. oktobra prvo gostovati u srpskoj prestonici, u klubu Novi Bitefartcafe, a zatim će nastaviti sa koncertima u regionu, takođe u organizaciji Musicology Barcaffe Sessions.

Mario, raduješ li se koncertima u Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj?

Apsolutno da. Zajedno sa svojim saradnikom Masimom Grecom veoma naporno radim kako bismo se što bolje pripremili za svaki koncert. Na Balkanu se osećam kao kod kuće zbog čega mi je stalo da dam najbolje od sebe.

 

Tvoj novi album se zove Brazil. Preslušali smo snimke sa uživanjem. Zašto je Brazil bio tolika inspiracija za tebe?

Brazilska muzika me je oduvek privlačila još kao dečaka dok sam slušao Di Javan. Naučio sam da cenim klasike kao što je Tom Jobim. To je zemlja koja je veoma slična mojoj Siciliji, sa velikim kontrastima između lepote i siromaštva ali toliko puna strasti i to je ono što se oslikava u brazilskoj muzici.

Možeš li da nam ispričaš nešto više o svom boravku tamo?

Više puta sam boravio u Brazilu, u kome se uvek dobro osećam. Nažalost, ovog puta nam klima nije bila naklonjena pa je od 20 dana snimanja, čak 19 padala kiša. Zanimljivo je da tamo nisam imao klasičan pristup poslu, iako sam inače u studiju veoma strog možda čak i krut, s druge strane u Riju studio je izgledao nalik morskoj luci gde su umetnici i muzičari ulazili i izlazili bez nekog reda. Trebalo mi je malo da se naviknem na to ali verujem da se taj slobodni i kreativni duh oseća na albumu.

Veoma nam se dopala tvoja verzija Smooth operator od Sade ali u bossanova izvođenju. Kako je došlo da saradnje sa Till Brönner?

Mislim da je to veoma vredan muzički komad i nismo se uopšte dvoumili oko toga, kada sam zajedno sa diskografskom kućom pričao o pesama koje ćemo ubaciti na CD. Till je moj veliki prijatelj i veliki umetnik. Upravo smo se videli na Sylt-u, na ostrvu u Nemačkoj gde on organizuje Jazz festival i baš je bilo lepo što smo mogli zajedno da otpevamo pesmu uživo.

 

Čuli smo da voliš da puštaš ploče. Kada si otkrio ovu strast?

To je moja stara strast. Kao dečak sam živeo samo za muziku I tražio sam svaki mogući način da se njome bavim. Čak sam vodio i program na radiju na Siciliji. Sada sve manje vremena posvećujem tome, ali kada uspem veoma u tome uživam.

Imaš osmoro dece, kako usklađuješ poslovni i porodični život?

Tako što veoma malo spavam. Ponekad je lakše biti dva meseca na turneji nego nedelju dana kod kuće. Međutim, oduvek mi se sviđala ideja porodice i maksimalno se trudim da im posvetim što je više moguće vremena. Danas imam i pomoć moje starije dece i svi se međusobno vole i paze.

Imaš li vremena za hobije, pored muzike i gustog rasporeda?

Automobili. Sakupljam stare automobile. Kupujem uništena kola pošto uživam u prilici da im vratim nekadašnji sjaj.

 

 

 

Share