U društvu predsednika

Vinnie Ream Hokie, prva je žena i najmlađi skulptor koja je od vlade Sjedinjenih Američkih Država dobila priliku da izradi statuu. Rođena je 1846. godine kao jedno od troje dece u Viskonsinu. Otac joj je bio geometar pa se porodica često selila. Sa deset godina je živela u Misuriju gde je išla na akademsku sekciju na koledžu, kada je izbio Građanski rat, porodica se seli u Arkanzas, nakon čega njen otac dobija posao u vladi i porodica prelazi da živi u Vašingtonu. Zbog lošeg zdravlja oca koji je radio samo pola radnog vremena, Vini počinje da radi kao službenica u Pošti. Veći deo slobodnog vremena ona provodi proučavajući statue na javnim trgovima i u Kapitolu.

Sa sedamnaest godina odlazi u studio istaknutog skulptora Klarka Majlsa koji je impresioniran njenim talentom, uzima za studenta. Ubrzo je počela da radi statue istaknutih kongresmena, senatora i drugih važnih ličnosti. Njeno najpoznatije i najznačajnije delo bila je statua predsednika Abrahama Linkolna koja je postavljena u Kapitolu. Za izradu Linkolnove statue u punoj veličini dobila je 10.000 dolara. Kada je model bio gotov, ona ga nosi u Italiju kako bi ga izradila u mermeru. Tamo je živela sa svojim roditeljima sve do 1871. godine kada je statua predstavljena. Vini je tada imala samo 23 godine. Nakon toga dobija ponudu da za 420.000 napravi bronzanu statuu admirala Davida Faraguta, pomorskog heroja.
Njen život i rad je pratio mnoge senzacionalističke natpise, priče i ogovaranja. Imala je nekoliko udvarača i ponuda za brak. Jedan od njih je bio umetnik George Caleb Bingham, koji je impresioniran njenom harizmom nacrtao dva njena portreta. Svoju karijeru umetnice napušta nakon što se udala za poručnika Richard Leveridge Hokie-a, jer se u to vreme smatralo neprimerenim da udata žena njenog statusa radi kao umetnica.
Posle čak dvadeset godina ona prihvata da dizajnira statuu indijanca Sekvoje (tvorac azbuke plemena Čeroki) u punoj veličini, prve statue Indijanca koja se nalazi u zgradi Kapitol. U njenu čast grad u Oklahomi nosi njeno ime.

Share