Sto godina od rođenja Branka Markovića

Udruženje baletskih umetnika Srbije u okviru programa UBUS-ovi jubijeli obeležava sto godina od rođenja Branka Markovića, soliste Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu i reprezenta širine domena umetničke igre.

Ovaj jubilej će se obeležiti promocijom monografije Maestro Branko Marković, na sceni Raša Plaović, Narodnog pozorišta u Beogradu, 16. decembra 2017. godine u 12 časova. Udruženje baletskih umetnika Srbije podržalo je izdavanje monografije, čiji su autori etnomuzikolozi msr Maja Krasin Matić i dr Vesna Bajić Stojiljković, a izdavač Agencija Koreos iz Beograda.

Branko Marković bio je neobična, zanimljiva i svestrana pojava na našem kulturnom nebu, a njegove zasluge za umetničku igru su brojne. Diplomirani pravnik, učesnik Olimpijade 1936. godine u disciplini skok u vis, baletski igrač i koreograf, partner najznačajnih balerina posleratnog perioda, nagradama ovenčan Tibald i ono što s posebnim pijetetom izdvajamo – jedan od osnivača Udruženja baletskih umetnika NR Srbije, 1962. Takođe svojim izvođačkim, istraživačkim i edukativnim radom na transponovanju našeg folkora u scensku, profesionalnu umetničku igru postavio je čvrste osnove na kojima i danas egzistira ova grana naše umetnosti. Zahvaljujući njemu svet je upoznao igre sa prostora Jugoslavije i to na brojnim prestižnim svetskim scenama. Udruženje baletskih umetnika Srbije, kao reprezentativno udruženje u kulturi zalaže se za prepoznatljivost pojma umetničke igre, koji obuhvata tri segmenta – klasičan balet, savremenu i narodnu igru i ovom prilikom odaje počast solisti Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu i cenjenom koreografu narodnih igara.

Na samoj promociji govoriće Dejan Savić, upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, Vladimir Logunov, prvak baleta, koreograf, pedagog i predsednik UBUS-a, reditelj Goran Marković kao član umetnikove porodice, Vojin Markovića, sin Branka Markovića, autorke Maja Krasin Matić i Vesna Bajić Stojiljković, kao i Srboljub Ninković, jedan od solista i asistenata maestra Markovića u Akademsko kulturno-umetničkom društvu Branko Krsmanović. Moderator skupa biće Iva Ignjatović, balerina Narodnog pozorišta u Beogradu i član predsedništva UBUS-a. Gosti promocije biće i članovi AKUD-a Branko Krsmanović koji će izvesti Markovićeve koreografije.

Ovo je druga u nizu publikacija iz edicije Srpski koreografi narodne igre i predstavlja neophodan kontinuitet u mapiranju istorije scenskog tradicionalnog igračkog nasleđa na ovim prostorima. Scenska narodna igra uživa veliku popularnost među domaćom i inostranom publikom, a stvaraoci ostaju gotovo nepoznati naučnoj i kulturnoj javnosti. Autorke Bajić-Stoiljković i Krasin Matić u monografski narativ o srpskim koreografima narodne igre uključuju i celokupne zapise ostvarenja u muzičkoj notaciji i notaciji za zapisivanje plesnih pokreta – labanotaciji. Ovaj postupak otvara put ka zaštiti ovih scenskih dela u oblasti nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Monografija će ostati narednim generacijama kako igrača, tako i istraživača u oblasti umetničke igre, te verujemo da je ovo pravi način da se obeleži značajan jubilej u srpskoj kulturnoj istoriji i da se ime Branka Markovića još jednom osvetla i to trajno.

Podsećamo vas i da je novi broj magazina Plezir upravo objavljen. Broj možete pročitati na ovom linku.

Share