Šta se dogodilo kada smo zastali

Autor bestselera, nekadašnji budistički monah i klimatski aktivista Tom Rivet-Šarnak napisao je dečiju knjigu kojom je želeo da pošalje pozitivnu poruku svetu u pandemiji. Poruka je potom pretvorena u animiranu poemu koju čita proslavljena antropološkinja, primatološkinja i aktivistkinja UN-a, dr Džejn Godal. Tomova sestra, poznata ilustratorka sa dugogodišnjim iskustvom, Bi Rivet-Šarnak, ilustrovala je njegove reči.

Tom je klimatski aktivista i jedan od kreatora Pariskog sporazuma koji je 2015. potpisalo 195 država. Nakon što je više puta upitan za savet kako razgovarati sa decom o klimatskim promenama, Tom je odlučio da iskoristi vreme provedeno u karantinu kao priliku da napiše priču za roditelje i decu o onome što sledi nakon pandemije, pod nazivom Šta se dogodilo kada smo zastali.

„U vreme velike neizvesnosti imamo priliku da razgovaramo sa svojom decom o tome kako  ćemo kada izađemo iz zdravstvene pandemije stvoriti zajdno bolju budućnost koja nije zagušena u poplavama, požarima i pandemijama, što će biti neizbežno ukoliko ne uspemo rešiti veće nadolazeće klimatske krize”, kaže on.


„Kao otac dvoje male dece znam koliko je teško razgovarati o ovim temama koje izgledaju toliko apstraktno i alarmantno, ali osnovna poruka ove poeme je nada, jer budućnost je i dalje neispisana. Mi koji smo danas ovde moramo da odlučimo kako će se odvijati sledeće poglavlje ljudske priče – i moramo odabrati dobro.”

Dr Godal bila je toliko nadahnuta Tomovom poemom da je pristala da bude narator za video inspirisan knjigom koji su stvorili poznati TED-Ed-ovi animatori.

Objasnila je: „Često sam smatrala neobičnim da najinteligentnije biće koje je ikada hodalo zemljom uništava svoj jedini dom. Ova divna priča pomaže roditeljima i njihovoj deci da prevaziđu raskol između naših pametnih mozgova i naših nežnih, saosećajnih srca. Moramo pronaći način da živimo u skladu sa prirodom kako bismo uspeli. Nadam se da će ova knjiga  nadahnuti ljude svih starosnih grupa da igraju svoju ulogu u saniranju štete koju smo već naneli, kako bismo zajedno stvorili novu budućnost.”

Kako biste pročitali ili preuzeli knjigu besplatno, posetite whathappenedwhenweallstopped.com.

izvor: creative boom

Share