Srce od Fruškaća za Novosađane

Udruženje građana Fruškać će po prvi put ove godine, učestvovati u programima ovogodišnjeg Festivala uličnih svirača od 1. do 3. septembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Festival i Fruškać će na poklon stanovnicima Podgrađa ostaviti dva metra veliko drveno srce kao simbol novog kulturnog života u ovom delu grada nakon revitalizacije na koju ukazuje ova manifestacija i kao simbol našeg udruženja.

Srce-od-Fruskaca-za-Novosadjane4

Drveno srce je dizajnirano da bude mesto upisa novih priča čije će nadahnuće biti Gradić, a na poleđini će posetioci moći da urezuju ili upisuju svoja imena i poruke.

U saradnji sa Festivalom, ove  godine u Podgrađu ćemo ugostiti i poznatog engleskog konceptualnog i sajt-specifik umetnika Spensera Bejlsa, koji pravi različlite prostorne objekte isključivo od materijala nađenih u šumi. Njegove skulpture imaju cilj da oplemene Gradić, u skladu sa opštim nastojanjima ovogodišnjeg Festivala uličnih svirača.

Srce-od-Fruskaca-za-Novosadjane3

Bejls je engleski umetnik koji napušta grad i odlazi u šumu gde iznova, na tajanstven način dovodi u pitanje odnos prirodnog i kulturnog, proizvodeći na za njega posebnim mestima objekte od materijala koje nalazi u šumi. U šumama on i ostavlja svoje skulpture od granja, lišća, kore, zemlje, cveća i drugih prirodnih materijala, kao bezimene ali duboko sugestivne objekte koji posmatrača primoravaju na preispitivanje odnosa prema kulturi, politici, svetu, okruženju, ekologiji i umetnosti. Poslednjih godina Spenser se sa porodicom nastanio u jednom malom selu na obroncima šuma u regiji La Colle Sur Loup u Francuskoj, gde na preko dvadeset za njega važnih mesta istovremeno kreira potpuno različite objekte, bez ikakvog prethodnog planiranja, oslanjajući se na intuiciju i vibriranje tog konkretnog mesta.

Srce-od-Fruskaca-za-Novosadjane2

Srce-od-Fruskaca-za-Novosadjane

Slično iskustvo očekuje i posetioce Podgrađa tokom Festivala uličnih svirača od 1. do 3. septembra. Vidimo se na Festivalu!

Share