Pridružite se izazovu “Samo ne autom”

U Beogradu će se u petak, 22. septembra, po drugi put održati manifestacija Biciklistički doručak.

Ova akcija u sklopu Dana izazova „Samo ne autom” koji zajednički organizuju Udruženje „Ulice za bicikliste” i portal „Bajsologija” biće priredjena od 08.00 do 10.00 na uglu Bulevara Nikole Tesle i Bulevara Mihajla Pupina, kod mosta u Brankovoj ulici.

Dan izazova Samo ne autom je takmičenje preduzeća i ustanova po broju zaposlenih koji će tog dana, u petak, na posao i s posla ići biciklom ili peške, a svoj auto ostaviti kod kuće, smanjujući time gužvu u saobraćaju i zagađenje. Svi koji tog jutra na posao budu išli biciklom i prolazili pored punkta kod mosta u Brankovoj ulici dobiće po kafu i kroasan. Aktivisti „Ulica za bicikliste” i „Bajsologije” će tada građanima ponuditi laki servis bicikala podmazivanje pogonskog lanca i dopumpavanje guma.

„Samo ne autom” se treći put održava u Beogradu, a od ove godine i u Novom sadu. Podršku daje projekat za „Aklimatizaciju urbanog razvoja” (Lokalni razvoj otporan na klimatske promene) koji finansira Globalni fond za životnu sredinu (GEF), a sprovodi Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Projekat je usedsređen na inovativne pristupe rešavanju izazova održivog, klimatski odgovornog urbanog razvoja. Podršku akcji pruža i dugogodišnji partner biciklističkih udruženja, nemačka Fondacija Hajnrih Bel.

Share