Plezir x Beldocs preporučuju: Filmovi koje ne smete propustiti

U okviru 13. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs koji će se ove godine održati od 3. do 10. septembra na nekoliko lokacija u Beogradu i onlajn, biće prikazano više od stotinu filmova podeljenih u 17 selekcija. Izdvajamo vam 5 dokumentaraca koje ne smete propustiti.

Nestanak moje majke (The Disappearance of My Mother) – Selekcija Udarni termin

Beniamino Barrese — Italija — 2019 — 94′

Benedeta želi da nestane. Slavna manekenka 60-ih, koja je bila muza Vorholu, Daliju, Penu i Avedonu. Kao radikalna feministkinja 70-ih borila se za prava i emancipaciju žena. Ali u 75. godini života zasitila se svih uloga koje joj je život nametnuo i odlučuje da iza sebe ostavi sve i svakog, da iščezne što dalje od sveta kojeg poznaje. Skrivajući se iza kamere, njen sin Benijamino svedoči njenom putovanju.

Viktorija 15 – Srpski takmičarski program

Mina Petrović — Srbija — 2020 — 52′

Viktorija (15) je bubnjarka iz malog grada Smedereva. Njena strast prema muzici se rasplamsala kroz Rok kamp za devojčice 2017. godine, a na leto 2019. Rok kamp priprema veliko iznenađenje – međunarodnu kolaboraciju. Nakon svega toga, ona se vraća u Smederevo, i to je pomalo pogađa. Ali sećanja na njeno iskustvo na Islandu motivišu je da nastavi sa sviranjem bubnjeva, kao i sa školskim aktivnostima.

Metamorfoza ptica (A Metamorfose dos pássaros) – Međunarodni takmičarski program

Catarina Vasconcelos — Portugalija — 2020 — 101′

Beatriz se udala za Enrikea na dan njenog dvadeset prvog rođendana. Enrike, mornarički oficir, provodio bi duge periode na moru. Na obali, Beatriz, koja je sve što zna naučila iz vertikalnosti biljaka, jako se brinula o korenima svoje šestoro dece. Najstariji sin, Žasinto (Zumbul), moj otac, sanjao je da bi mogao biti ptica. Jednog dana, iznenada, Beatriz je umrla. Moja mama nije umrla iznenada, ali je umrla kada sam imala 17 godina. Tog dana ja i moj otac smo izgubili majku i naš odnos više nije bio samo odnos između oca i ćerke.

Škola zavođenja (School of Seduction) – Selekcija Povetarac

Alina Rudnitskaya — Danska-Austrija-Norveška-Rusija — 2019 — 97′

Tri Ruskinje u svojim 30-im traže iste stvari: sigurnost, viši društveni status i večnu sreću. Ove želje nije lako ispuniti u današnjoj Rusiji, gde dominira patrijarhat. Naše heroine uzimaju stvari u svoje ruke i pridružuju se kursu veštine zavođenja muškaraca – po mogućnosti bogatih. Sedam godina snimanja oslikava ponekad tragikomičnu sliku rodnih uloga i ženstvenosti u Putinovoj Rusiji.

Belingket: Istina u svetu Polu-istine – Selekcija I kao Integritet

Hans Pool — Holandija — 2018 — 88′

Belingket: Istina u svetu post-istine prati revolucionarni uspon kolektiva sačinjenog od „građana istraživačkih novinaraˮ, poznatog kao Belingket, grupe onlajn istraživača posvećenih otkrivanju istine neprobojnih vesti iz celog sveta – od katastrofe MH17, preko Sirijskog građanskog rata, do misterioznog trovanja ruskog špijuna u Velikoj Britaniji. Iz svog doma u Lesteru, de fakto lider Eliot i njegov tim tragača za istinom stavljaju novine, mreže i vlade na velika iskušenja.

Share