Planete i komete

„Više od prosperitetne ekonomije su nam potrebni ljudskost i blagost.“ – Caroline Herschel

Prvi ženski astronom na svetu i prva žena koja je osvojila zlatnu medalju Britanskog kraljevskog društva astronoma. Pionir svog vremena i žena koja je pomerala granice.

Karolina Heršel je rođena 1750. godine u Nemačkoj. Otac joj je bio talentovani muzičar koji je svoju decu podsticao da uče matematiku, muziku i da se edukuju. Kako je bila jedino žensko dete od njih šestoro, njena majka nije videla svrhu u tome i želela je da Karolina bude domaćica, da se brine o kući i porodici. Sa tri godine je preležala velike boginje od kojih je dobila trajne ožiljke na licu i oštećenje vida, a sa deset godina su otkrili da boluje od tifusa. Bolest je ometala njen rast i razvoj (bila je visoka samo metar i trideset) pa su roditelji zaključili da se nikada neće udati ili bilo šta raditi. Ona će pokazati i dokazati da je to daleko od istine.

Sa dvadeset dve godine je otišla da živi sa svojim bratom Vilijamom u Englesku. Tamo je prvo počele da peva i da se bavi muzikom, ali kako je vreme odmicalo njen brat je počeo sve svoje vreme i pažnju da posvećuje izradi teleskopa i astronomiji. Uz njega je i ona polako ulazila u svet astronomije.

Pomagala je bratu kako u izradi teleskopa tako i u razvijanju savremenijeg matematičkog pristupa astronomiji. Sa njim je radila i u trenutku kada je otkrio planetu Uran (prva planeta koja je otkrivena teleskopom). Ovo je svakako bio poseban trenutak u istoriji čovečanstva.

Od tog trenutka i Karolina počinje da se više interesuje za ono što nebo krije. Ona 1783. godine samostalno otkriva tri nove magline (oblaci sačinjeni od gasa i prašine u kojima se formiraju zvezde). A u godina koje slede otkriva i osam kometa. Nakon bratovljeve smrti, ona se vraća u Nemačku gde je završila astronomski katalog koji čine 2500 maglina i bezbroj zvezdanih jata (sistem zvezda u jatu koje su nastale istovremeno pa samim tim imaju isti hemijski sastav).

foto: NASA Jet Propulsion Laboratory

Na svoj devedeset šesti rođendan, Karolina Heršel dobija zlatnu medalju za nauku od kralja Prusije za svoja dugogodišnja dostignuća u astronomiji i nauci. Medalju joj je lično dodelio veliki biolog i geograf Aleksandar fon Humbolt (Alexander von Humboldt).

Ova žena je dobar primer da ako nešto želite, volite i imate nameru da ostvarite, ni nebo vam nije granica!

Share