Pisci preporučuju omiljene književne naslove: Jelena Lengold

U moru aktuelnih književnih preporuka domaćih izdavačkih kuća, blogera i novinara često se mogu naći isključivo novi naslovi, u cilju promocije istih. Imajući u vidu da su takve liste najčešće banalne i usmerene na promotivne sadržaje, u Pleziru svakog ponedeljka možete uživati u rubrici pisci preporučuju u kojoj ćete saznati šta vaši omiljeni pisci čitaju. Naši dragi gosti, pisci koje volimo, pričaće nam o književnim naslovima i autorima koje sa uživanjem čitaju i preporučuju svojim prijateljima. Ovog ponedeljka, u gostima nam je nagrađivana književnica Jelena Lengold.

Moglo bi da se napravi bezbroj lista po pet dobrih knjiga, ali u ovom trenutku za neke moram da se odlučim. Ne mislim da su to najbolje knjige koje sam pročitala u životu, ali mislim da su zanimljive, dobre, i da bi mogle da zagreju dušu u ovim zimskim danima.

Foto: Miloš Lužanin

1. Jan Kefelek – Varvarska svadba

Veličanstvena knjiga, koju je još krajem osamdesetih objavio Nolit, verujem da može da se nađe i u bibliotekama, a i kod internet prodavaca. Kefelek piše na francuskom i čitajući ovaj izvanredan prevod Snežane Lukić, mi skoro da osećamo snagu jednog Prusta u ovom teškom, izvanredno zanimljivom i dubokom romanu, koji naizgled govori o neobičnom, mučnom detinjstvu, ali zapravo govori o ljudima sasvim praznim iznutra, o ljudima bez duše i o tome kako je ponekad želja da se bude voljen na najudaljenijoj tački od mogućnosti realizacije. Znajte, ovaj roman je težak, ali vredi svakog uzdaha, možda čak i suze, koju će vam izmamiti! Jedna od boljih knjiga u mom životu.

2. Haruki Murakami – Muškarci bez žene

Ako slučajno spadate u one čitaoce koji se dvoume da li da se uopšte upuste u čitanje Murakamija, koji zaista ponekad zna da bude zahtevan sa svojim knjigama od po nekoliko hiljada stranica, onda je možda ova zbirka priča lep, nežan način da se upoznate sa Murakamijevim stilom. Sve najbolje odlike njegove proze nalaze se na ovih dvestotinak stranica, u prevodu Nataše Tomić, i u izdanju Geopoetike. Svaka priča je u izvesnom smislu mali roman, svaka je zanimljiva, svaka je drugačija i svaka odzvanja specifičnim i jedinstvenim tonom koji samo Murakami ima. Tiho, naizgled sporo, a prepuno emocija, koje su istovremeno i jake i nenametljive. Ja jako volim Murakamija, a nadam se da ćete ga zavoleti i vi!

3. Džojs Kerol Outs – Mili tata

Ovu neverovatno plodnu autorku otkrila sam relativno kasno, pre samo 4-5 godina, i od onda sam pročitala sve njeno što se kod nas moglo naći, a to je jedva desetak knjiga, od stotinu knjiga svih mogućih žanrova koliko je do sad napisala. „Mili tata” je, filmskim jezikom rečeno, triler-drama. Izuzetno napeta i uzbudljiva knjiga, koja se bavi ljudskim patologijama i uticajem poremećenog čoveka na jednu, do tada, srećnu i normalnu porodicu. Mogla sam slobodno da vam preporučim i bilo koju drugu knjigu Dž. K. Outs, ali sam potpuno sigurna – kad pročitate jednu, moraćete da pročitate i sve ostale! Izdavač ove knjige je Agora, a prevodilac Igor Cvijanović.

4. Aleksandar Baljak – Zidovi na horizontu

Priznaću odmah, jer to je i onako relativno poznata činjenica. Ovaj autor koga vam preporučujem jeste moj muž, skoro već 30 godina. To jeste naravno jedan od mojih razloga. Ali važniji razlog je to što postoji velika nepravda vezana za knjige aforizama: naime, ljudi iz nekog razloga nemaju naviku da ih kupuju, kao književne celine, već misle da su aforizmi nešto što pročitamo tu i tamo u novinama ili na Tviteru. To je, naravno, velika greška. U ovoj knjizi, koja je, bez sumnje, najbolja zbirka te vrste koja je kod nas ikada objavljena, naći ćete preko 2.700 aforizama koji u punom smislu te reči čine vivisekciju našeg društva, mentaliteta, zabluda i poroka u kojima živimo. Smejaćete se i dobro zamisliti, a iz ove knjige izlazite mudriji i obogaćeni novim pogledima na stvarnost. Izdavač je Arhipelag.

5. Džon Banvil – Drevna svetlost

Ovo je jedna od knjiga u koju sam bukvalno zaljubljena! Deo je trilogije, ali svaka od te tri knjige funkcioniše i sama za sebe i ova je, po mom mišljenju, najbolja iz pomenute trilogije. U izvanrednom prevodu Ksenije Todorović, roman ovog veoma plodnog irskog pisca objavio je Clio. Strašno zanimljiva i duboka knjiga, koja je istovremno i neobična ljubavna priča, ali i priča o roditeljstvu, o traganju, o braku i njegovim zamkama, o mladosti koja nam daje tek delimični uvid u ono što nas kasnije u životu sačeka i osvesti. Za mene je ovo bila prva Banvilova knjiga koju sam pročitala, a posle toga sam morala da nađem i pročitam i sve ostale, pa se nadam da će tako biti i sa vama!

Share