OMAŽ DETINJSTVU I PROLEĆU: Virtuelna izložba kolaža „0tisci gr4d4“ Marijane Knežev premijerno u Pleziru

Premijerno u Pleziru čitaoci mogu pogledati virtuelnu izložbu kolaža Marijane Knežev. Reč je o ciklusu slika umetnice Marijane Knežev koji prikazuje prolećnu vedrinu, svežinu i punoću života iz vizure devojke koja u sebi krije radoznalu devojčicu sa pegicama i očima punim divljenja prema životu.

Za razliku od prethodnog ciklusa slika „Koloristički ujedi“ u kojem je na sebi svojstven likovni rukopis Marijana Knežev uobličila jednu buntovnu, provokativnu, futurističku i kritičku energiju, njen novi ciklus slika „0tisci gr4d4“ prikazuje lepotu života izraženu veselim bojama i spontanim oblicima, koje vide samo deca. U prikazanom ciklusu slika možemo videti zgradu u obliku mačke, šarene tragove devojčice, mladi bračni par „iskrivljen i obojen“ od ljubavi, maske sa baštenskim motivima koji kriju intimnu i toplu porodičnu atmosferu, vesele i žive ulice i zgrade.

O ciklusu slika „0tisci gr4d4“ Marijana za Plezir kaže:

Posle „Kolorističkih ujeda“ koji su zahtevali jednu energiju punu kritčkog naboja, osetila sam potrebu da uradim jedan drugačiji ciklus slika sa potpuno novom vrstom energije. Osetila sam potrebu da ispoljim svoja sećanja iz bezbrižnog i vrlo srećnog detinjstva u Novom Bečeju i zapažanja koja imam živeći u velikom gradu, te da ih zajedno uobličim i tako stvorim jedan zanimljiv i drugačiji ciklus slika. U „0tiscima gr4d4“ najviše dominiraju vesele boje, nonšalantni i spontani oblici do kojih sam dolazila crtajući i levom rukom, prirodni motivi, najviše biljke koje mnogo volim, zatim motivi grada u kojem živim sa užurbanim likovima kao u filmovima Žak Tatija. Neke slike se čaj i mrdaju da bih uverljivije dočarala energiju. Rekla bih da ciklus slika „0tisci gr4d4“ prikazuje život od uzrasta devojčice do devojke koja polako sazreva, ali koja zadržava dete u sebi i koja pokušava da na moderan način prikaže svet koji ju je obeležio – njegove mirise, oblike, pojave i boje, mešajući ih sa fikcijom i snovima, tako da taj isti svet menja prvobitni izgled. Na taj način sam zadržala svoj nadrealistički stil, a unoseći svetle boje, motive i linije, zadržala sam pogled na svet jedne devojčice bosih nogu u sa pegicama i kikicama. Kako bi taj čarobni svet delovao uverljivije neke slike se na moju veliku radost pomeraju zahvaljujući tehnologiji u službi kreativnosti. Naziv izložbe „0tisci gr4d4“ sam odabrala jer mešanje slova i brojeva za mene kreativnost i čas likovnog, a ne matematika. Poruka izložbe je da dečiji pogled ne sme zaspati u nama ma koliko godina da imamo i da ga moramo brižljivo negovati i probuditi ga za slučaj da zaspi, zanemaren i ometen svakodnevnim životnim obavezama.“

Rok trajanja izložbe je neograničen, a galerijsko predstavljanje izložbe kolaža „0tisci gr4d4“ Marijana Knežev planira za kraj godine o čemu ćemo vas blagovremeno obavestiti.

Share