MONOGRAFIJA I NOVA IZLOŽBA MIŠE MIHAJLA KRAVCEVA

„Ja ne želim da slikam ništa od onoga što bilo koji telefon ili foto aparat mogu da naprave bolje od mene, ja slikam isključivo ono što nikada nijedan kompjuter ili sprava, neće moći da postignu. Ja slikam čistu emociju.”
Miša Mihajlo Kravcev

Jedan od najplodonosnijih srpskih slikara, visoko rangiran na svetskom umetničkom tržištu Miša Mihajlo Kravcev ponovo izlaže u Beogradu! Povod je njegova monografija koja za 64. Međunarodni beogradski sajam knjiga izlazi u izdanju Derete. Mnogobrojni Mišini poznavaoci i pratioci čudili su se da posle toliko plodne karijere nema monografiju.

Izdavačka kuća Dereta Mišu odavno nagovara da se upusti u poduhvat “sumiranja” svoje umetnosti. Da razmišlja o monografiji podstakao ga je i Đorđo Graso, jedan od najuticajnijih kritčara, na čiji je poziv Miša izlagao u Milanu, i koji njegovu umetnost naziva revolucionarnom, a čija se kritika nalazi u monografiji. Tako se Miša posvetio prikupljanju i arhiviranju brojnih svojih dela, ilustrovanih profesionalnim fotografijama i inspirativnim tekstovima onih koji Mišinu umetnost prate i od samih početaka; u luksuznom izdanju Miša nam otkriva veći deo svog bogatog stvaralačkog opusa.

Ovaj umetnik, neverovatne kreativne energije, čija se dela nalaze u raznim privatnim kolekcijama po svetu, uslišio je još jednu molbu svojih pratilaca i odlučio da uz monografiju napravi i novu izložbu. Poznat po tome da retko izlaže svoja dela, poslednja izložba je bila u eminentnoj galeriji u Milanu, na poziv Đorđa Grasa, jednog od najuticajnijih kritičara Venecijanskog bijenala, Miša je prihvatio da se predstavi i uživo i da svojim pratiocima pruži direktan kontakt sa svojim delima. Na izložbi koja će se otvoriti 12. novembra 2019. u prostoru bivšeg salona nameštaja Eurosalon Exlusive, Kralja Milana 2, na uglu sa Andrićevim vencem, odmah nadomak dvora, biće izloženo oko 50 ulja na platnu i 17 radova ostalih tehnika, poput skica, akvarela, crteža, manje poznatih javnosti. U prostoru izložbe umetnik će predstaviti svoju prvu monografiju, pod nazivom “Miša Mihajlo Kravcev”. Izložba je otvorena do 12. decembra.

„Većina publike gledala je do sada moja dela preko medija ili društvenih mreža. Ovoga puta moćiće da ih pogledaju uživo, u ovom sjajnom prostoru u centru grada koji je za mene bio inspirativan dok sam osmišljavao i postavljao izložbu, a gde će postioci moći da imaju potpuni doživljaj moje umetnosti i onu petu dimenziju po kojoj su moje slike poznate”, ističe autor.

Velika ilustrovana monografija izlazi u izdanju Derete, u uredništvu Aleksandra Šurbatovića i dizajnu Darka Neškovića. Po želji slikara monografija je napisana, ne onim nerazumljivim jezikom, uobičajenim za takve prilike, već sa idejom da bude pitka, prijemčiva i zanimljiva čitaocu, i da se prati sa zanimanjem, poput njegovih dela. Osim velikog broja fotografija njegovih dela, tekstove u njoj su izmedju ostalih potpisali: Đorđo Graso, jedan od najuticajnijih evropskih kritičara i stalni selektor Bijenala u Veneciji, Maja Živanović, Mirjana Živković i drugi…

Share