Moje eko navike: Lidija Marković Rosati

Četvrtkom se družimo sa interesantnim gostima koji nam otkrivaju koje eko navike oni primenjuju, kao i trikove kojima se služe kako bi svoju svakodnevicu učinili zelenijom. Danas nam je u gostima preduzetnica, govornica i maratonka, žena koja veruje u edukaciju, saradnju i udruživanje žena, a u životu i biznisu se vodi parolom #nežnonapred – Lidija Marković Rosati. Za rubriku #mojeekonavike ispričala nam je na koji način ona čuva životno okruženje, koje eko korake svakodnevno preduzima, kakve poklone priprema svojim prijateljima za predstojeći Božić, ali i gde vidi najveći izazov u pogledu održivog načina života.

Kada se spomenu ekologija, održivost i uopšte eko navike u svakodnevnom životu, šta je tvoja prva asocijacija?

Iskreno – moj „Carbon footprint“…

Mi u Pleziru verujemo da i velike promene kreću od malih koraka, od običnog čoveka. Koje su to eko navike koje ti redovno praktikuješ?

U torbi uvek imam svoju „Keep cup“ (za „takaway” kafu), i platnenu torbu kao i platnene vrećice za merenje povrća u samoposluzi/pijaci. Trudim se da koristim „non-toxic” kozmetiku.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lidija M Rosati (@lidijamomentum) on


Koji su tvoji trikovi i saveti za „zeleniji“ dan?

Ja radim sledeće i želim da verujem da na neki način doprinosim:

-Bar jednom u nedelji pokušaj da ne kuvaš.

-Jedi svežu, „živu“ hranu, grickaj orahe, bademe…

-Ako si u restoranu zadrži pribor od predjela (kod kuće ne menjaš pribor za predjelo i glavno jelo :)).

-Izbegavaj da kupuješ krastavac u plastičnoj foliji (u engleskoj ga zovu „condom cucumber“ :)), i voće/povrće koje je upakovano u deset slojeva plastike.

-Kad ideš u šetnju/trčiš, skupi otpatke, to ne znači da treba da očistiš celu ulicu, uradi onoliko koliko ti je u tom trenutku dostupno. Isto važi i za plažu.

-Edukuj konobare u kafićima i reci im da nemaš 2 godine i da ti plastična slamčica nije potrebna da piješ sok/vodu (sigurna sam da ni kod kuće ne koristiš slamčicu kad piješ vodu), a ako baš moraš, investiraj u metalnu slamčicu/slamčicu od bambusa).

-Edukuj sebe – istraži kako se odeća koju nosiš proizvodi, od kakvog je materijala napravljena, gde, pod kakvim uslovima! Istraži sa kim sarađuješ, ko investira u tvoj biznis, i u čiji biznis ti investiraš.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lidija M Rosati (@lidijamomentum) on


Gde vidiš najveće izazove kada je reč o sprovođenju održivog načina života?

U mom slučaju „Carbon footprint“, jer zbog prirode posla dosta putujem, ali sam našla način da doprinesem putem www.co2.myclimate.org

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lidija M Rosati (@lidijamomentum) on


Na usvajanju koje zelene navike ćeš u narednom periodu raditi?

Inspirisana mojom prijateljicom Roberta Style Lee (sustainability activist) prestala sam da „častim“ sebe šopingom jednom nedeljno, što je za mene ogroman uspeh! Ove godine za božićne praznike umesto uobičajenih „velikih“ poklona, svi meni dragi ljudi će od mene dobiti „Keep Cup“ i platnenu torbicu iz „Liberté chèrie“ (zero waste prodavnica na Portobello Road-u)! Takođe, hodam kad kod je moguće, te izbegavam korišćenje taksija.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lidija M Rosati (@lidijamomentum) on

Share