Moje eko navike: Katarina Gaj Isakov

Razgovore o eko navikama započinjemo iz želje da vas motivišemo da se pokrenete, uvedete promene u vašu svakodnevicu ili istrajete u sprovođenju zelenih navika koje jesu mali ali važan korak u pravcu stvaranja održive budućnosti. Četvrtkom se družimo sa interesantnim gostima koji nam otkrivaju svoje eko navike, dele savete i trikove kojima se služe kako bi svoju svakodnevicu učinili zelenijom, ali i najvećim izazovima sa kojima se suočavaju na tom putu. Danas nam je u gostima Katarina Gaj Isakov, profesorka engleskog jezika, blogerka, kreatorka venčanica i dečjih igračaka, autorka duhovitih stripića, fotografkinja, ljubiteljka šminke i mama dve preslatke devojčice. Kaća nam je otkrila na koji način izbegava plastične kese svakodnevno, kako je promenom navika u kupovini prestala da gomila đubre i zašto je važno da pre kupovine odeće najpre presložite stvari koje već imate.

Kada se spomenu ekologija, održivost i uopšte eko navike u svakodnevnom životu, šta je tvoja prva asocijacija?

Moja prva asocijacija je da ne radim dovoljno, ali da nisam dovoljno obrazovana na ovu temu. Svakako, odmah mi padne na pamet, kako ja mali ne mogu ništa ali opet ako neću ja mali, ko će?

Mi u Pleziru verujemo da i velike promene kreću od malih koraka, od običnog čoveka. Koje su to eko navike koje ti redovno praktikuješ?

Potpuno sam zamenila kese sa cegerima, osim kada mi ne gurnu neku da ne znam ili dok merim povrće u Maksiju, na pijaci se ovo lako eskivira. Ne kupujem ništa osim bazičnih stvari, gaće, helanke itd. po prodavnicama brze mode. Kupujem polovnu odeću, domaću malu proizvodnju i sama šijem. Prestala sam da kupujem flaširanu vodu i uzimam sok na rastvaranje od zove u staklenoj flaši. Sakupljamo čepove redovno, a i ostavljamo baterije u specijalne kante za njih. U principu trudim se iako ne znam koliko i da li to pomaže.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели katarina gaj isakov (@kacagaj) дана


Koji su tvoji trikovi i saveti za „zeleniji“ dan?

U svaku torbu za posao staviti po jedan ceger, ni ne osetiš ga a ne zaboravljaš ga kad menjaš torbu. Takođe većina mojih problema u životu rešila se imanjem ogromne torbe u koju svašta staje. Ne kupovati stvari lošeg kvaliteta koje su povoljne jer su na velikom sniženju to je samo bacanje para i pravljenje đubreta. Koristiti gel za pranje lica (ukoliko je to moguće naravno) umesto tupfera na primer. Što više kupovati na pijaci gde je sve uglavnom na meru, te se sve može izmeriti direktno u cegeru, stoga valja imati nekoliko malih cegera. U prodavnicama polovnih stvari često imaju akcije poput sve za 350 ili 250 din i na taj način sam ja sebi uzela dva prelepa kaputa koja već godinama koristim. Umesto alu folije pakovati stvari u posude. Uvek presložiti orman pre bilo koje kupovine jer tako shvatiš šta sve zapravo imaš zaboravljeno od stvari i ne kupuješ ono što si možda zaboravio da imaš.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели katarina gaj isakov (@kacagaj) дана


Gde vidiš najveće izazove kada je reč o sprovođenju održivog načina života?

U pakovanim namirnicama. Nekada zaista ne znam kako ovo da izbegnem u potpunosti. Ovde stoje i pelene kao problem uzevši u obzir da imamo bebu.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели katarina gaj isakov (@kacagaj) дана


Na usvajanju koje zelene navike ćeš u narednom periodu raditi?

Trudiću se da nemam više dece. (smeh) Šalim se (iako nećemo više od dve devojčice koje imamo), plan mi je da radim ozbiljno na eliminisanju kupovine plastike koja dolazi sa pakovanjima. Dakle, iako neke stvari ne znam kako da izbegnem (npr. mleko) postoje mnoge koje je moguće kupiti bez dodatnog pakovanja.

 

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели katarina gaj isakov (@kacagaj) дана

Share