Moje eko navike: Iva Novičić

Razgovore o eko navikama iniciramo iz želje da vas motivišemo da se pokrenete, uvedete promene u vašu svakodnevicu ili istrajete u sprovođenju zelenih navika koje jesu mali, ali važan korak u pravcu stvaranja održive budućnosti. Četvrtkom se družimo sa interesantnim gostima koji nam otkrivaju svoje eko navike, dele savete i trikove kojima se služe kako bi svoju svakodnevicu učinili zelenijom, ali i govore o najvećim izazovima sa kojima se suočavaju na tom putu. Danas nam je u gostima maštovita i kreativna Iva Novičić, inženjerka organizacionih nauka, dizajnerka nakita s potpisom Iva did it Nani Zani, blogerka koja u svom studiju procesom kreativne reciklaže stvara zgodne, zanimljive i lepe stvari, podsećajući nas da mašta može spasiti svet. U Ivinim kreacijama uživamo, a na njenom Instagramu se inspirišemo, prateći sve uspehe i promašaje na putu ka zelenijem životu. Za #mojeekonavike Iva nam otkriva kako uspeva da smanji količinu otpada koju proizvodi, šta uvek ima u torbi i na kojim eko izazovima će raditi u narednom periodu.

Kada se spomenu ekologija, održivost i uopšte eko navike u svakodnevnom životu, šta je tvoja prva asocijacija?

Prvo pomislim na nered koji smo kolektivno napravili i koji bi trebalo da zbrinemo i umanjimo što pre. Dopada mi se što je tema prisutnija i masovnija nego ikada, pa mi se rešavanje eko problema čini lakše rešivo, sa te strane.

Mi u Pleziru verujemo da i velike promene kreću od malih koraka, od običnog čoveka. Koje su to eko navike koje ti redovno praktikuješ?

Kesu posmatram kao neprijatelja broj jedan. (smeh) Sledeća su pića u plastičnim ambalažama. Mnogo toga u plastici upakovanog sam prestala da kupujem i koristim. Poslednji krik mi je soda bikarbona umesto dezodoransa. Ne znam gde je bila ceo moj život! U „basic eko praksu” ubrajam višekratnu bocu za vodu, omiljenu šolju za kafu/čaj za poneti i višekratne plastične posude u kojima uvek nosim grickalice, voće ili obrok. Platnena torba u rancu se već godinama podrazumeva, a sada sam kolekciju za poneti dopunila malim platnenim torbama, praktičnim za nabavku u prodavnicama zdrave hrane. Koristim sapun za sudove, kosu i telo i kupujem sve što mogu na meru, u ambalaži koju ponesem.

Koji su tvoji trikovi i saveti za „zeleniji“ dan?

Planiram kupovine i trudim se da nosim svoju ambalažu. Razmišljam o pakovanjima i koje su alternative. Gde god ih ima i kad god mogu – biram ih. Ako nemam ambalažu uz sebe, razmislim da li je hitno i najčešće ne kupim. Odlaganje kupovine je moj novi trend.

Gde vidiš najveće izazove kada je reč o sprovođenju održivog načina života?

Previše smo navikli na kese i plastičnu ambalažu. Onog trenutka kada budemo razumeli koliko nereda to stvara, tada ćemo gledati da ga smanjimo. Nije bačeno, ako je van našeg prostora. Cela planeta je naš ograničen prostor. Važno je i da razumemo da ne može biti savršeno, ali je ogromno ako se trudimo da bude najbolje moguće.

Na usvajanju koje zelene navike ćeš u narednom periodu raditi?

Volela bih da se vratim kupovini mleka u flašama koje nosim ženi na pijaci. To sam radila neko vreme i bilo je super. Volela bih i da ponovo pravim svoje jabukovo sirće koje koristimo za čišćenje.

Share