Letnja sezona u Muzeju afričke umetnosti

Šta mislite, kako su izgledale tradicionalne porodične kuće u Africi? Želite li da naučite jezik i poruke koje su “slikama zapisane” na zidovima? Svaka linija, svaki oblik, svaka boja nešto znači! Da li ste znali da kiša spira murale oslikane na zidovima kuća i da se oni svake godine ponovo nanose?

Letnja-sezona-u-Muzeju-africke-umetnosti3

Tokom jula i avgusta – u periodu odmora i letnjeg raspusta – kreativne radionice za decu i predstavljanje aktuelne izložbe za sve posetioce – dva puta nedeljno po promotivnim cenama, u Muzeju afričke umetnosti!

Za sve koji u Beogradu provode leto, Muzej afričke umetnosti pripremio je duple termine popularnih programa i popuste na cene ulaznica.

Letnja-sezona-u-Muzeju-africke-umetnosti2

Svake srede i nedelje od 11 do 13 časova, tokom jula i avgusta, u Muzeju će za posetioce biti održano predstavljanje aktuelne izložbe „Tradicionalni murali Afrike“. Kustosi Muzeja Marija Ličina i Dragan Mišković prirediće vođenje kroz izložbu, a potom će posetioci moći da pogledaju i kratak film  o starom načinu gradnje zemljanih kuća u Africi i ukrašavanju zidova kuća slikanjem murala i oblikovanjem reljefa. Izuzetni primeri muralskog slikarstva pripadaju tradicijama naroda Nigerije, Gane, Burkine Faso, Lesota i Južnoafričke Republike, a odlikuju ih različiti kolorit i motivi koji često predstavljaju simbole plodnosti i bogatstva. Kao umetnička aktivnost koja slikanjem oplemenjuje prazne površine zidova i ispunjava ih značenjima i ukrasima, tradicija slikanja murala u Africi otkriva shvatanja lepote, ideala i najznačajnijih vrednosti zajednice – kao što su vrlina, moral, ponos, identitet, duhovnost.

U istim terminima kada se za odrasle posetioce održavaju kustoska vođenja kroz izložbu – svake srede i nedelje od 11 do 13 časova tokom jula i avgusta – za decu se u Muzeju organizuje poseban program kreativnih radionicaAfrički murali: razigrani zidovi“ koje vodi Milica Josimov, vajar. Ove kreativne radionice osmišljene su za najmlađe posetioce kao prateći program uz aktuelnu tematsku izložbu Muzeja “Tradicionalni murali Afrike” koja prikazuje fotografije afričkih kuća sa maštovito oslikanim zidovima – motivima životinja, cveća, cik-cak linijama, tačkicama i raznobojnim geometrijskim šarama.  Primeri afričkih murala sa izložbe biće ujedno i inspiracija deci da na kreativnoj radionici nacrtaju kuću u “afričkom stilu”, oblikuju motive u glini, kreiraju mini-modele ili prikažu neki od detalja koji krase zidove kuća naroda Igbo, Gurunsi, Ndebele i Basoto.

Letnja-sezona-u-Muzeju-africke-umetnosti

  • – Izložba „Tradicionalni murali Afrike“ otvorena je 30. 12. 2014. godine, prvobitno je planirano da traje do 10. jula 2015. a zahvaljujući velikom interesovanju javnosti produžena je i trajaće do 1. septembra 2015. godine. Autorka izložbe je Nataša Njegovanović Ristić, viši kustos.
  • Uz izložbu su od samog otvaranja organizovana brojna kustoska vođenja za posetioce,  kao i prateći programi za decu: kreativne radionice nedeljom, radionice u okviru “Noći muzeja” i “Afro festivala 2015”, dečji likovni konkurs i dr.

Letnja-sezona-u-Muzeju-africke-umetnosti4

Tokom leta, u redovnom programu Muzeja posetioci mogu pogledati stalnu izložbenu postavku i tematsku izložbu “Tradicionalni murali Afrike” svakog dana i vikendom od 10 do 18 časova, cena ulaznica je 150 dinara. Za letnji period su u Muzeju najavljeni i posebni programi sa promotivnim cenama ulaznica od 100 dinara, a obuhvataju kustoska vođenja za sve posetioce i kreativne radionice za decu svake srede i nedelje od 11 do 13 časova tokom jula i avgusta.

Share