Let iznad romanijskog gnijezda, Sokolac-Dejton!?

Stanje u kome se manje-više nalaze sve države nastale posle ratova u bivšoj Jugoslaviji i portreti osuđenka i štićenika bolnice za osobe problemima u mentalnom razvoju imaju mesto u istom kontekstu koji zaokružuje fotograf, reditelj, profesor i multimedijalni umetnik Erol Čolaković Šehić postavkom “Let iznad romanijskog gnijezda, Sokolac-Dejton!?” u Beogradu.

Let-iznad-romanijskog-gnijezda,-Sokolac-Dejton4

Fotografije će biti izložene u galeriji “Bartcelona koncept” (Čumićevo sokače, sreda 7. septembar, od 20 časova), a nastale su tokom snimanja filma za TV Sarajevo 1988.

Umetnik je više puta svojim radom ukazivao na probleme osoba na portretima – poslednji put privukao je regionalnu medijsku pažnju performansom u Sarajevu 2012. godine.

Let-iznad-romanijskog-gnijezda,-Sokolac-Dejton2

Još u ušima odzvanja obećanje da će dolaskom višepartijskog sistema BiH postati Švajcarska. Međutim, moralni, društveni i ekonomski sunovrat desio se baš od 1992. do 1995. godine, a sunovrat je betoniran Dejtonom, koji je doveo nikada odlazećeg OHR i stvorio državu koja nema ni ustav, ni zajednički stav oko nijednog pitanja krucijalnog za postojnost jedne države“, kaže Čolaković Šehić.

Važna reč pred ovu izložbu jeste i Švajcarska, jer Čolakovićeva postavka u Beogradu otvara se samo pet dana nakon što je njegov film “DE BLUE DE BLUE” ponovo predstavljen na izložbi CORPS R90B u Ženevi.

On prikazuje kako umetnost socijalizuje i društva u kojima je predanost radu osnova postojanja, a zatim vodi do neočekivane završnice (iako potpuno normalne i očekivane za ovakav svet) u kome bageri ruše junaka filma, kuću koja predstavlja stecište umetnika, kako bi prokrčili prostor za novi stambeni kompleks.

Let-iznad-romanijskog-gnijezda,-Sokolac-Dejton3

Koliko smo slušali da sa godinama ‘dolaze zrelost, ozbiljnost i razumnost…’ Sa druge strane i ono ‘povileneo pod stare dane’. Pokušavam da se nađem između ove dve populističke izreke, između dva projekta, koji su u totalnoj suprotnosti, baš kao i države u kojima će biti postavljene“, kaže Čolaković.

Umetnik ovim projektima nastavlja obeležavanje posebne godine u karijeri i održava kontinuitet “40 godina života i 60 godina rada”, nakon majske izložbe “Fotografije i emocije” u vršačkom Gere Museumu čuvenog Živka Grozdanića Gere, koji će biti i specijalan gost u galeriji Bartcelona koncept.

Erol Čolaković Šehić rođen je u Sarajevu, 1956. godine, a Akademiju je završio u Zagrebu. Iz Bosne i Hercegovine je otišao 1988. godine i od tada živi u velikim metropolama Evrope, od Barselone, preko Londona do Ženeve.

Proveo je veoma uzbudljive godine radeći u srpskim medijima i od 1990. do 1993. godine je bio na TV Beograd, kasnije RTS. Kao fotografa, akademskog snimatelja i reditelja prate ga brojne nagrade: Gran pri za fotografiju dobio je 1981. u Rimu, a sedam godina kasnije, kao reditelj i snimatelj dokumentarca “Prozor na kraju svijeta”, osvojio je Internacional Premio Ondas u Španiji. Radio je za TV Catalunya, kao i za TVE, BBC, WDR. Idejni je tvorac i osnivač Evropskog filmskog centra u Barceloni, gde je bio profesor, direktor i izvršni producent. Poslednjih dvadeset godina prokrstario je četiri države, a danas živi i radi u Ženevi.

Share