Lefthanded: UMETNOST NA LEĐIMA

Viki Vičić voli stripove, jarke boje, humor i sve ovo iz prve možete prepoznati u njenom radu pogledom na ponudu brenda Lefthanded. Njene tašne i rančevi su obojeni šaljivim dosetkama i optimizmom, koji su najbolji začin svake odevne kombinacije. Ono što nećete znati iz prve jeste da je Viki po struci pravnica koja svoju kreativnost usmerava kroz modernu umetnost koju možete poneti na sebi.

Lefthanded10

Fotografije: Lefthanded
*fotografije su nastale u saradnji sa blogerkom Anđelom Rončević @andelaroncevic koja je ponela modele Lefthanded

ISPRIČAJ MI PRIČU O NASTANKU TVOG BRENDA LEFTHANDED. BUDUĆI DA SI PO PROFESIJI PRAVNICA, KAKO SPAJAŠ KREATIVNU I OZBILJNU, SVE PO PROPISU, STRANU LIČNOSTI?
Iako mi se danas čini da je Lefthanded nastao odjednom i spontano, ipak to nije bilo tako. Oduvijek sam imala potrebu zadovoljiti svoju čežnju da se ozbiljnije počnem baviti kreativnim izražavanjem i odgovoriti izazovu da to pretvorim u posao. Otkada znam za sebe uvijek sam nešto sama radila, oblikovala, ukrašavala, izrađivala… Torbe su se pojavile nedavno i spontano, kao spoj više aspekata mene: volim lijepe i originalne asesoare, volim uličnu ali individualističku modu, volim boje, volim stripove, a osobito volim – humor. Iako sam i odvjetnica, ta profesija ne isključuje kreativnost. Ja osobno smatram da su za odvjetnika važne i poželjne kvalitete kreativnost, ležernost i otvoreni um.

SVE TORBE, RANČEVI, NOVČANICI I DRUGI AKSESOARI KOJI SE NALAZE U PONUDI LEVORUKE SU TVOJIH RUKU DELO, OD ŠIVENJA DO RUČNOG OSLIKAVANJA. DA LI SI IMALA PRETHODNOG ISKUSTVA U OVAKVOJ VRSTI KREATIVNOG IZRAŽAVANJA?
Jesam, nema što nisam radila ili se barem nakratko primila da pokušam raditi – sve što se može oblikovati rukama. Bilo je i konkretnih iskustava: prije petnaestak godina, pa i nešto više, radila sam kolekcije nakita. To je bila jedna lijepa i uspješna epizoda u mom životu, koje se rado sjetim i danas. Nakit više ne radim, osim samo iznimno ponekad. Osjetila sam da je taj dio mene zadovoljen, da je bilo dosta i da želim dalje i da želim nešto novo.

Lefthanded

STRIP, POP ART U INTERPRETACIJI FENOMENALNOG ROJ LIHTENŠTAJNA, U KOMBINACIJI SA DOSTA HUMORA PREPOZNATLJIVE SU ODREDNICE TVOG STILA. ČIME TE JE OSVOJIO KONCEPT POP ARTA I KOJU PORUKU ŽELIŠ DA POŠALJEŠ SVOJIM RADOVIMA?
S pop artom se volim otkada sam bila dijete, to je bila ljubav na prvi pogled. Kad bi me se pitalo, to je upravo i moj način kako bih se izražavala. Bilo koji prostor bih ukrasila sličicama u tim vrištećim bojama, s jednostavnim crtežima u obliku stripa. Takvo nešto, veselo, vrišteće zabavno bih stavila na sebe (tako su i nastale moje torbe). A poruka koju ćete
čuti od mene je uvijek ista – zabavite se ljudi, smijte se kadgod možete, budite djetinje duše i dopustite si spojiti (naoko) nespojivo. I da, poruka bi mi bila da se otkačimo od modnih diktata i prihvatimo vlastitu individualnost.

LEFTHANDED SE ZA SADA POZICIONIRAO KAO ORIGINALAN BREND KOJI BIRAJU KREATIVNE, ORIGINALNE DEVOJKE KOJE VOLE DA SE IGRAJU SA MODNIM DETALJIMA, A ISTOVREMENO IMAJU DOVOLJNO AUTENTIČNOSTI I SMISLA ZA HUMOR DA PREPOZNAJU ORIGINALAN IZRAZ. PLANIRAŠ LI DA PROŠIRIŠ SVOJU PONUDU I ZA MUŠKI DEO PUBLIKE?
Hvala! 🙂 Kako sam žensko, za mene je bio prirodan početak da krenem sa ženskom kolekcijom. To je bio lakši dio posla. Muški dio populacije mi je, što se mode tiče, oduvijek bio interesantan i intrigantan. I da, veoma bih rado proširila svoju liniju i na muškarce.

Lefthanded2

KOJE MATERIJALE TRENUTNO KORISTIŠ U IZRADI? KAKO IZGLEDA PROCES NASTANKA JEDNOG KOMADA, MOŽEŠ LI UKRATKO DA NAM OPIŠEŠ KONCEPT OD IDEJE DO REALIZACIJE?
Za torbe koristim umjetnu kožu, a u manjoj mjeri (za sada samo po narudžbi) i pravu kožu. Ideje mogu doći spontano, u bilo kojem trenutku. Međutim, većinom je i to dio rasporeda, u ranim jutarnjim satima uz kavu smišljam i tekstove i koncepte svega što bih mogla ubaciti. Sve to odmah i zapisujem. U samom procesu izrade tu je, naravno, kreativni dio, ali uz samo oblikovanje ideje treba voditi dosta računa o tehničkim problemima i detaljima. Ovo iziskuje još više vremena i posla nego sam kreativni dio…. Svoje vrijeme ulažem i u učenje, istraživanje i edukaciju – kako unaprijediti sve što radim, svoj proizvod.

S pop artom se volim otkada sam bila dijete, to je bila ljubav na prvi pogled. Kad bi me se pitalo, to je upravo i moj način kako bih se izražavala. Bilo koji prostor bih ukrasila sličicama u tim vrištećim bojama, s jednostavnim crtežima u obliku stripa

 

Lefthanded3

INTERESANTNO MI JE BILO KADA SAM PROČITALA DA IMAŠ POMALO NEOBIČNU NAVIKU DA SE PRILIKOM PERSONALIZOVANIH PORUDŽBINA TRUDIŠ DA SE FOKUSIRAŠ NA KOMUNIKACIJU SA OSOBOM ZA KOJU RADIŠ, A NE TOLIKO NA NJEN VIZUELNI ASPEKT (NEMAŠ OBIČAJ DA ZAVIRIŠ NA PROFIL PORUČIOCA). KAKO SE OVO POKAZALO U PRAKSI? PRETPOSTAVLJAM DA JE ZA OVAKAV PRISTUP POTREBNO BITI DOBAR PSIHOLOG I IMATI DOSTA ISKUSTVA U RADU SA LJUDIMA.
To se pokazalo u praksi kao najbolji, usudila bih se reći i jedini način. Onaj ko nudi svoju uslugu treba se prilagoditi željama svog kupca, no to mora imati svoje granice, jer ako ih nema, sve što radite gubi svoj smisao i identitet (uostalom i brend kao takav). Kod primanja narudžbe je potrebno ostaviti si dovoljno prostora za vlastitu intervenciju, da cijela kompozicija bude kako treba, da bude zaokružena. Ja nemam mira sve dok nisam zadovoljna. Samo jedan jedini detalj, koji se možda čini neprimjetan ili zanemariv, može biti odlučujući u kompletnoj priči. Iskustva s ljudima imam, pretpostavljam da mi to uveliko pomaže i u ovom radu. No kada zamišljam proizvod za osobu, ja prvenstveno povezujem odgovore koje dobijem od te osobe, kako bi izgledala idealna slika za tu osobu.

KAKVI SU PLANOVI ZA 2017. GODINU I GDE NAŠI ČITAOCI MOGU PRONAĆI TVOJE RADOVE?
Planovi su mi dalje razvijanje posla, lagano proširenje linije proizvoda, plasman i u nekim trgovinama. Trenutno se moji radovi mogu pronaći u zagrebačkom Vila shopu i u beogradskom Kolabsu. Kako rekoh, nadam se skorom proširenju.

Share