Knjiga na poklon: POSLEDNJA STANICA BRITANIJA Goran Gocić

Emigrantski roman. Sicilijanac Antonio ispoveda kako je upamtio London tokom dve poslednje decenije XX veka: beskrajne pijanke, krađe u prodavnicama, skvotiranje u siromašnim četvrtima.

Sadržaj

Siciliјаnski emigrant Antonio priča o svom boravku u Britaniji osamdesetih godina, o krađama u prodavnicama i skvotiranju u južnom Londonu. Nјеgоvi prijatelji – Luka, izbacivač u noćnom klubu, Goran, budući novinar, i Ivan, politički emigrant iz Praga – svеdоčiće takođe o svojim životnim putevima od dоlаska tačerizma do nove generacije britаnskih umеtnikа. Četiri marginalca govore o zajedničkom iskustvu u emigraciji: propuštenim i ugrabljenim prilikama, neisceljenim traumama i večnim ljubavima, mukama i trijumfima na tržištu rada, očajničkim pokušajima da progovore i da se dokažu u Britaniji. Privatna inicijativa i privatna istorija se prepliću i ponavljaju u četiri slučaja uprkos razlikama u godinama, svetonazorima, profesijama, ciljevima i nasleđu. Emigracija će ih iščupati iz korena i posaditi u novu realnost, sve dok se njihove povezane sudbine ne raspletu početkom ovog milenijuma: neki će steći bogatstvo ili mudrost, drugi izgubiti sve izuzev uspomena.

O autoru

Goran Gocić je novinar, urednik, filmski autor, prevodilac, književnik i akademski profesor. Njegove je radove objavilo ili emitovalo tridesetak medijskih kuća na dvanaest jezika. Radio je kao urednik u više medija. Dobitnik je dve Borbine nagrade za esej o društvu (1996. i 1997), nagrade „Dušan Stojanović“ za publikaciju iz oblasti filmologije (2002/2003). Njegov prvi roman Tai (Geopoetika, 2013, objavljen na srpskom, engleskom i makedonskom) otvorio je novu paradigmu u pripovedaštvu, postao bestseler i osvojio četiri nacionalne nagrade, uključujući nagradu „Miloš Crnjanski“ (2011/2013) i Ninovu nagradu za roman godine (2014) te ušao u širi izbor za međunarodnu Dablinovu nagradu (2015).

Knjiga na poklon

Knjigu Poslednja stanica Britnija možete osvojiti u našoj igrici koja će trajati narednih 7 dana. Ovog puta se igramo na instagramu. Za više informacija i prijavu zapratite Plezir na instagramu.

Share