Knjiga na poklon: MARATONCI TRČE POČASNI KRUG Dušan Kovačević

Prva knjiga drama u okviru izabranih dela Dušana Kovačevića.

Sadržaj

Dušan Kovačević je dramski pisac koji je proslavio srpsku komediografiju, stvarajući dela koja svedoče o duhu našeg vremena. Knjiga sadrži drame: Maratonci trče počasni krug / Radovan Treći / Svemirski zmaj / Šta je to u ljudskom biću što ga tera prema piću.I prolog Dušana Kovačevića o pisanju, piscima, pozorištu… za šest knjiga drama koje će Laguna objaviti.

Drugi o knjizi

„Svet koji slika Kovačević jeste smešan ali se sa njim ne pravi humoristički kompromis. Radovan je opasan u svojoj neprilagođenosti i skučenosti shvatanja, Topalovići završavaju dramu u automobilu gazeći sve živo pred sobom, a preko zatamnjenih, crnohumornih preliva njegovih tekstova stiže do nas turobna dijagnoza o nesolidnosti jednog mentaliteta, pa čak i čoveka uopšte.“Slobodan Selenić

Maratonci, sa žestinom za koju je sposoban samo mlad čovek u potrazi za jednim novim romantizmom, akumuliraju idiotizam palanačkog patrijarhalnog duha koji, izgubivši sva pozitivna istorijska svojstva, negde na mrtvom koloseku proizvodi čudovišta poput Topalovića i komp.“ Muharem Pervić

O autoru

Dušan Kovačević (1948), jugoslovenski je i srpski akademik, dramski pisac, scenarista i pozorišni radnik. Diplomirao je na odseku Dramaturgije 1973. godine. U TV Beogradu je radio kao dramaturg do 1978. Od 1986. do 1988. radio je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u zvanju docenta. Od 1998. godine je direktor Zvezdara teatra u Beogradu. Dušan Kovačević je član Krunskog Saveta Aleksandra Karađorđevića. Za redovnog člana SANU je izabran na Izbornoj skupštini 2009. Postavljen je 2005. za ambasadora Srbije i Crne Gore u Portugaliji. Dušan Kovačević je autor velikog broja dramskih dela. U njegovim ostvarenjima brišu se oštre žanrovske razlike i dolazi do preplitanja komedije karaktera, komedije naravi, farse i drame u užem smislu, uostalom kao što je isprepleten sam život.

Knjiga na poklon

Knjigu Maratonci trče počasni krug možete osvojiti u našoj igrici koja će trajati narednih 7 dana. Potrebno je da nas zapratite na Instagramu i ostavite komentar na sajtu ispod ove objave i podelite objavu putem društvene mreže po izboru (Facebook, Twitter, Google+). Pobednika ćemo izabrati nasumično uz pomoć sajta Random.org. Srećno svima.

Update

Knjigu Maratonci trče počasni krug osvojio je čitalac koji je ostavio komentar pod brojem 5. – Ognjen Mihajlović. Čestitamo!

Share