Knjiga na poklon: KAMENI SPLAV Žoze Saramago

Politička alegorija. Ovaj raniji Saramagov roman se može posmatrati kao model za njegove kasnije nadrealistične romane Slepilo i Smrt i njeni hirovi, koji istražuju posledice promene jednog od prirodnih zakona koje društvo uzima zdravo za gotovo.

Sadržaj

U ovoj političkoj alegoriji, na početku romana prisustvujemo fizičkom odvajanju Pirinejskog poluostrva od ostatka kontinenta. Tada Portugalija, koju je Evropa zanemarila, zajedno sa Španijom počinje da pluta prema severu Atlantika, dok Vladu nacionalnog spasa hvata panika a turisti i investitori beže sa novog, otcepljenog ostrva glavom bez obzira. Petoro stanovnika (dve žene i tri muškarca), svako za sebe, doživljavaju redak fenomen koji je, kako veruju, povezan sa otcepljenjem: jedno pravi neizbrisivu liniju na tlu zemlje, drugo postaje ljudski seizmograf, treće otkriva beskrajnu čarapu… Posle niza slučajnosti, kao i odanosti jednog bezimenog psa – petoro ljudi i pas se nađu zajedno na okupu i otpočinju da čergare otcepljenim delom kontinenta u potrazi za uzrocima i smislom ovog odvajanja, a autor, u svom poznatom stilu i prepoznatljivim sopstvenim pravopisom, celu priču obavija mitovima, bajkama i osećanjem tragične sudbine čovečanstva.

Drugi o knjizi

„Blistavo zamišljeno epsko putovanje… Predivna savremena bajka.“ Kirkus Reviews

„Kad je reč o romanu Kameni splav – za žaljenje je što se Nobelova nagrada ne može dodeliti dvaput istom piscu.“ Издательство „София“

Kameni splav se odigrava u bliskoj budućnosti i na fantastičan, ironičan i melanholičan način dočarava duboko usađen strah i neizvesnost male Portugalije pred sve moćnijom Evropskom Unijom, sa priličnim skepticizmom prema prisajedinjenju, karakterističnom za Saramagove političke stavove, i sa štimungom kraja vremena.“ Der Spiegel

O autoru

Žoze Saramago (1922–2010), portugalski pisac, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1988. godine. Bavio se i novinarstvom i prevođenjem.

Knjiga na poklon

Knjigu Kameni splav možete osvojiti u našoj igrici koja će trajati narednih 7 dana. Potrebno je da zapratite Plezir na instagramu, ostavite komentar ispod ove objave i podelite objavu putem društvene mreže po izboru (Facebook, Instagram, Twitter, Google +). Pobednika ćemo izabrati nasumično uz pomoć sajta Random.org. Srećno svima.

Update

Nagradna igra je završena, a knjigu Kameni splav je osvojila čitateljka koja je ostavila komentar pod brojem 12 – Andrijana M. Čestitamo!

Share