Knjiga na poklon: Grad devojaka Elizabet Gilbert

Autorka svetskog bestselera Jedi, moli, voli


Radnja prati devetnaestogodišnju devojku Vivijan koja u proleće 1940. godine napušta koledž i biva oterana u Njujork u egzil. Ono što zatiče tamo je oduševljava – glamur i uzbuđenje pomešani sa dozom histerije koja vlada uoči početka rata. Kako je poslata da živi kod svoje tetke boemskog duha u teatru, ona vrlo brzo biva opčinjena tim vrcavim svetom, toliko drugačijim od onog na koji je navikla. Ne oklevajući, Vivijan i sama ulazi u njega, odbacujući moralne i emocionalne okove svog ukočenog pređašnjeg života i, kroz niz različitih poslova, upušta se u sticanje jednog novog obrazovanja, potpuno neprikladnog iz ugla njenih roditelja.

Ovo je roman istorijske fikcije, a autorkina proza, iako možda ne besprekorna, odiše prilikama i raspoloženjem jedne ere. Ona želi da do kraja ogoli istinu i prikaže svet iz ženske vizure i oslobodi ženu straha od društvenog neodobravanja. Vivijan je simbol tog otpora i slika slobode. U nekom momentu ona ipak doživljava potpuno posrnuće koje će uveliko uticati na njen dalji život i kaže: “U nekom momentu života, svaka žena shvati da je umorna od neprekidnog stida. Nakon toga, ona može postati ona koja zaista jeste“.

Grad devojaka je mnogo više od priče o jednoj devojci. To je apel za svaku ženu da bude iskrena i slobodna da se suoči sa svojom seksualnošću. Naročito u današnje vreme, kada su, kako autorka smatra, žene pune besa i otpora prema načinu na koji znaju da budu tretirane, ovaj roman je važan za svakoga od nas da preispita sebe i svoje životne stavove.


„Roman Elizabet Gilbert savršen je podsetnik na doba drečavog glamura i sazrevanja čija penušava površina skriva neočekivane gradacije osećanja.“ New York Times Book Review

Grad devojaka ispreda priču o mladoj devojci Vivijan, koja otkriva život kojim želi da živi: život pun uživanja, zabave, olako donetih odluka, pa čak i skandala među harizmatičnim ljudima velegrada.“ Good Housekeeping

„Knjiga jednako živahna, seksi i mudra kao i megahit Jedi, moli, voli ove spisateljice.“ People Magazine

„Ovo je oda promiskuitetnim devojkama čiji životi nisu uništeni zato što su se upustile u seks s nekim. U tom smislu je pravo osveženje.“ MarieClaire.com

„Gilbertova ostaje verna obećanju da neće dozvoliti da seksualnost njenih protagonistkinja bude njihova propast, kao što se događalo tako velikom broju književnih junakinja.“ EntertainmentWeekly.com


O autorki

Elizabet Gilbert je najpoznatija po svetskom hitu Jedi, Moli, Voli, po kojem je snimljen i istoimeni film. Karijeru je započela kao novinarka u Harpers bazaru, a objavljivala je članke i kratke priče u ostalim poznatim časopisima. Njene knjige i članci su čestu u najužem izboru za elitne nagrade i ima puno priznanja za knjige ili novinske članke godine u Njujork tajmsu, Vašington postu, Čikago tribjunu i Njujorkeru.


Knjiga na poklon

Knjigu Grad devojaka možete osvojiti u našoj igrici koja će trajati narednih 7 dana. Da biste se prijavili za učešće potrebno je da ostavite komentar ispod objave, zapratite Plezir magazin i podelite ovu objavu putem Instagram storija u kome ćete označiti Plezir (snimak ekrana ili fotografija knjige). Dobitnika knjige ćemo izabrati nasumično uz pomoć sajta Random.org. Srećno svima.

Update

Darivanje je završeno, a knjigu Grad devojaka osvojila je čitateljka koja je ostavila prvi komentar – Nataša Lazukić. Čestitamo!

Share