Knjiga na poklon: DIGITALNO ZLATO Natanijel Poper

Digitalna valuta bitkoin i dosad neispričana priča o čudacima i milionerima koji menjaju lice novca.

Bitkoin omogućava korisnicima da izbegnu sve namete ili mešanje institucija, jer kupci i prodavci mogu direktno da trguju. Što je najvažnije, bitkoin obećava da će nas osloboditi nezgrapnosti fizičkog novca, slobodu od velikih banki i slobodu od tehnologije koja nas prati. Uostalom, zašto i novac ne bi bio podležan tehnološkim promenama?

 

Ova knjiga je sjajan uvod u priču o bitkoinu i daje vam kratak pregled svih bitnih učesnika u njoj. (Npr. argentinskog preduzetnika Kasaresa koji u bitkoinu vidi način da popravi probleme koje je njegova zemlja doživela sa valutom u koju građani nisu mogli da se pouzdaju.)

Sadržaj

Bitkoin, revolucionarna digitalna valuta i finansijska tehnologija, predstavlja začetak jednog globalnog društvenog pokreta. Ideja nove valute, koju održavaju korisnički računari širom sveta, bila je predmet brojnih šala, ali to je nije sprečilo da preraste u tehnologiju vrednu više milijardi dolara, tehnologiju s mnoštvom sledbenika, koji je smatraju najvažnijim novim izumom još od stvaranja interneta.

Poklonici bitkoina, od Pekinga do Buenos Ajresa, u njemu vide mogućnost postojanja finansijskog sistema bez uticaja vlade ili banaka, novu globalnu valutu digitalne ere. Digitalno zlato je neobična priča o jednom grupnom izumu, pripovest o živopisnim ličnostima koje su stvorile bitkoin, uključujući i jednog finskog studenta, argentinskog milionera, kineskog preduzetnika, Tajlera i Kamerona Vinklvosa, tajanstvenog tvorca bitkoina Satošija Nakamota, kao i Rosa Ulbrihta, osnivača Silk rouda, tržišta narkotika na internetu.

Digitalnom zlatu, reporter Njujork tajmsa Natanijel Poper iznosi zanimljivu pričo o ovoj novoj tehnologiji. Na svakom stadijumu puta, bitkoin je izvanredno zanimljivo svedočio o tome kako funkcioniše novac, ko iz njega izvlači korist, i kako bi sve to moglo izgledati ubuduće.

Drugi o knjizi

„Konačno knjiga koju je toliko nas čekalo: opčinjavajuća, inteligentna i neobična istorija bitkoina. U početku nećete znati ništa o bitkoinu, a završićete kao njegov podroban poznavalac, ali usput nećete shvatiti da nešto učite – samo će vam biti vrlo zabavno.“ Adam Dejvidson, koautor podkasta Planet Money na radiju NPR

„Krajnje zanimljiv uvod u jedan od izuma koji su najviše promenili finansije u poslednje dve decenije. Digitalno zlato će vam živopisno predstaviti ekonomiju i tehnologiju bitkoina kao i njegove tvorce.“ Suzan Ati, profesor tehnološke ekonomije na postdiplomskim poslovnim studijama na Stanfordu i dobitnica medalje „Džon Bejts Klark“ za ekonomiju

O autoru

Natanijel Poper je reporter Njujork tajmsa, gde piše o zanimljivim temama u kojima se susreću finansije i tehnologija. Pre nego što se pridružio Tajmsu, pisao je za Los Anđeles tajms i za Forvard. Poper je odrastao u Pitsburgu i diplomirao na Harvardu. Živi u Bruklinu s porodicom.

Knjiga na poklon

Knjigu Digitalno zlato možete osvojiti u našoj igrici koja će trajati narednih 7 dana. Potrebno je da zapratite Plezir na instagramu, ostavite komentar ispod ove objave i podelite objavu putem društvene mreže po izboru (Facebook, Instagram, Twitter, Google +). Pobednika ćemo izabrati nasumično uz pomoć sajta Random.org. Srećno svima.

Update

Nagradna igra je završena, a knjigu Digitalno zlato je osvojila čitateljka koja je ostavila komentar pod brojem 4. – Ljiljana Korica. Čestitamo!

Share