Knjiga na poklon: 10% ČOVEK Alana Kolin

VODIČ O MIKROBIOMU ZA POČETNIKE

Gojaznost, autizam, problemi s mentalnim zdravljem, sindrom razdražljivih creva, alergije, autoimunska oboljenja, rak – da li rešenje za epidemiju svih ovih savremenih bolesti leži u našim crevima?

Sadržaj

Svako od nas je samo deset posto čovek. Na svaku našu ćeliju dolazi po devet slepih putnika – nas ne čine samo meso i kosti nego i bakterije i gljivice. I vi ste više „oni“ nego vi. Samo u vašoj utrobi živi više od stotinu biliona mikroorganizama – a mi smo sve doskora mislili da naši mikrobi nisu važni. Najnovija naučna istraživanja govore da mikrobi upravljaju našim telom i bez njih nam je nemoguće da budemo zdravi.

Alana Kolin otkriva kako naša lična kolonija mikroba utiče na našu telesnu težinu, imunski sistem, mentalno zdravlje, pa čak i izbor partnera. Pred vama je jedno novo shvatanje bolesti našeg doba – njihov koren leži u narušenim najosnovnijim i najdugotrajnijim odnosima u kojima ljudska vrsta uopšte ima udela: odnosima s našim mikrobima.

Rasvetljavajući mnoga pitanja na koja mapiranje ljudskog genoma zasad još nije pružilo odgovor, knjiga 10% čovek u potpunosti menja naša shvatanja o ishrani, savremenim bolestima i medicini. Dobra strana priče leži u tome što, za razliku od naših ljudskih ćelija, svoje mikrobe možemo da poboljšavamo, a ovde možete da saznate kako. Život, i vaše telo, nikada vam više neće izgledati isto kao pre.

Drugi o knjizi

„Fascinantno istraživanje o preplitanju života ljudi i mikroba.“ Newsweek

„Priručnik za novi, zdrav način da budete prljavi… Pročitajte ga – zavolećete svoj mikrobiom.“ Newsweek

„Opčinjavajuća tema za razmatranje… Alana Kolin stavlja na preispitivanje ono što je stvarno zdravo u vreme kada je zdrav život toliko u modi.“ Philadelphia Inquirer

O autorki

Alana Kolin je autorka knjige 10% čovek. Doktorirala je evolucionu biologiju u Londonu. Tokom svoje naučne karijere pisala je za Sandej tajms magazinGardijan, Hafington post, kao i za ARKive.org. Gostuje u brojnim radio i TV programima. Živi u Bedfordširu sa suprugom.

Knjiga na poklon

Knjigu 10% čovek možete osvojiti u našoj igrici koja će trajati narednih 7 dana. Potrebno je da ostavite komentar na sajtu ispod ove objave i podelite ovu objavu putem društvene mreže po izboru (Facebook, Twitter, Google +). Pobednika ćemo izabrati nasumično uz pomoć sajta Random.org. Srećno svima.

Update

Nagradna igra je završena, a knjigu 10% čovek osvojila je čitateljka koja je ostavila komentar pod brojem 11 –  Danijela Vukojevic. Čestitamo!

Share