Kako je protekao 25. Festival evropskog filma Palić

Dvadeset peti Festival evropskog filma Palić održan je od 14. do 20. jula na Paliću i u Subotici. Prilikom trajanja festivala prikazano je stotinak relevantnih evropskih naslova raspoređenih u 12 programskih celina: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi mađarski film, Crnomorska regija u fokusu, Omaž program dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program dobitnicima nagrade Underground Spirit, Ekološki dokumentarci, Klasici na trgu, Best of Europe 2017, selekcija filmova sa festivala „Žigmond Vilmoš“ iz Segedina i Palić u Beogradu.

Međunarodni žiri 25. Festivala evropskog filma Palić radio je u sastavu: rediteljka Ildiko Enjedi (Mađarska), predsednica, producentkinja i glumica Ieva Norvilien (Litvanija), glumac Ibrahim Koma (Francuska), reditelj Marinus Gruthof (Holandija), i glumica Nataša Ninković (Srbija).

Pošto je pogledao 12 filmova u Glavnom (takmičarskom) programu, žiri je doneo sledeće odluke:

ZLATNI TORANJ ZA NAJBOLJI FILM je dodeljen filmu DEVOJKA, u režiji Lukasa Donta, realizovanom u belgijsko-holandskoj koprodukciji.

„Ovaj film je najcelovitije i najmoćnije delo u Takmičarskom programu, koje ne samo da se bavi iskrenošću i kompleksnošću složene teme, već to čini duboko i bez stereotipa. Film nas je dirnuo na više nivoa.”

PALIĆKI TORANJ ZA NAJBOLJU REŽIJU dodeljen je Rasmusu Klosteru Brou za režiju danskog filma KRTICA.

„Za nesvakidašnje postignuće reditelja na svim poljima: odličan scenario, rad sa glumcima, montažu i vizuelni koncept. Izabrao je dobro poznat, naizgled lak žanr za koji jedino profesionalci znaju koliko je komplikovan.”

Žiri je odlučio da Specijalno priznanje dodeli španskom filmu KARMEN I LOLA rediteljke Aranče Ečevarije.

„Za hrabar prvi film; za iskren, nežan i autentičan prikaz kulture; za rad sa naturščicima; za sigurno vođenje ove riskantne i komplikovane avanture; za sve glumce, njihovu hrabrost i odličnu glumu.”

Pošto je odgledao 10 filmova iz selekcije Paralele i sudari, žiri kritike – žiri Fedeore – jednoglasno je doneo odluku:

Nagrada za najbolji film dodeljena je mađarskom filmu CVETNA DOLINA u režiji Lasla Čuja.

„Snažna filmska priča debitantskog igranog ostvarenja koja prikazuje kako savremeni mladi ljudi na marginama traže ljubav i bore se za osnovni opstanak u potpuno otuđenom društvu.”

Žiri kritike – žiri FEDEORE (Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana) takmičarskog programa Paralele i sudari 25. Festivala evropskog filma Palić 2018, radio je u sastavu: crnogorska filmska teoretičarka i kritičarka prof. dr Maja Bogojević, bugarska filmska kritičarka Pavlina Jeleva i italijanska kritičarka Kjara Spanjoli Gabardi.

Nakon što je pogledao 12 filmova u Glavnom (takmičarskom) programu, žiri je doneo odluku:

FIPRESCI NAGRADA ZA NAJBOLJI FILM dodeljena je francuskom filmu U RATU u režiji Stefana Brizea.

„Za maestralan i očaravajući način na koji reditelj prenosi društvenu bitku u jedinstven sinematički doživljaj, kao i za neponovljivu glumu Vinsenta Lindona.”

FIPRESCI žiri radio je u sastavu: Masimo Leki (Italija), predsednik, Nina Sputnitskaja (Rusija) i Tonči Valentić (Hrvatska).

Publika je ovog puta bila saglasna sa žirijem pa je ostvarenje „Devojka” koje je dobitnik Zlatnog tornja za najbolji film, dobilo najviše svojih glasova publike čime je film imenovano za laureata GORKI LIST nagrade publike. Posetioci su za filmove iz Glavnog takmičarskog programa glasali na dva načina: na sajtu Festivala i putem glasačkih listića, koji su popunjavani nakon projekcija.

Od filmova koje smo mi pogledali na Festivalu, najsnažniji utisak ostavio je film Strašna majka (Scary mother), mlade gruzijske rediteljke Ane Urušadze koja je snimila maestralan film o majci koja pokušava da napiše književno delo žrtvujući se na tom putu u potpunosti kako fizički tako i psihički. Režija, a zatim i fantastična gluma Nato Murvanitce u ulozi Manane, ostavljaju bez daha. Glumica Nato Murvanitce bila je prisutna na projekcijama filma Strašna majka, a publika ju je nagradila gromoglasnim aplauzima.

Naše simpatije pobrali su takođe i filmovi Krtica (Cutterhead), Granica (Border), Društvo besplatnog ručka (Free Lunch Society) i Genezis (Genesis)

Veoma zapažena bila je i izložba fotografija posvećena Mileni Dravić.

Plezir magazin je i ove godine bio medijski prijatelj Festivala evropskog filma Palić.

Fotografije: Marko Vajović

Share