Izložba beogradske ulične umetnosti u Parizu

U Kulturnom centru Srbije u Parizu je otvorena izložba ulične umetnosti Beograda. Radovi koji su izloženi su izabrani iz knjige o uličnoj umetnosti – Street Art Belgrade koja je ovim povodom prevedena na francuski.

U okviru 16. izdanja manifestacije „Nedelja stranih kultura” koju organizuje FICEP – federacija 55 stranih kulturnih centara grada Pariza, u Kulturnom centru Srbije je 23. septembra otvorena izložba posvećena uličnoj umetnosti Beograda i predstavljena knjiga „Street Art Belgrade” autora Aleksandra Đorđevića, izdavačke kuće Komshe. Povodom otvaranja izložbe poznati srpski umetnici ARTEZ i TKV su uživo oslikali panele ispred Kulturnog centra, što je privuklo veliku pažnju prolaznika na ovoj centralnoj lokaciji u Parizu, na kojoj se centar nalazi. Izložba „Face au mur” će trajati od 23. septembra do 21. oktobra, a posetioci će imati priliku da vide preko 50 fotografija grafita i ulične umetnosti. Knjiga je prevedena na francuski i već je dostupna u nekoliko knjižara u Parizu.

Izložba „Face au mur” i knjiga „Street Art Belgrade” se bave uličnom umetnošću Beograda. Ova umetnost je izložena pogledima, vremenu i emocijama. Želja autora Aleksandra Đorđevića i izdavačke kuće Komshe je da se, pre svega ulična umetnost, kao specifičan vid umetnosti sačuva, dokumentuje i popularizuje jer predstavlja nezaobilazni deo urbanog okruženja. Knjiga „Street Art Belgrade” i izložba „Face au mur” predstavljaju pregled beogradske ulične umetnosti, kako stilski tako i unazad kroz vreme.

Prvi grafiti u Evropi pojavljuju se upravo u Parizu, i Pariz je imao veliki uticaj na beogradsku grafiti scenu. Jedan od primera je i ulični umetnik Jens, koji je posle boravka u Parizu, doneo novi stil sa pariskih ulica u Beograd, i tako preporodio i pokrenuo uličnu umetnost 90-ih, koja je poptuno zamrla zbog političkih i ekonomskih poteškoća kroz koje je zemlja prolazila. Poznati pariski umetnici su gostovali u Beogradu i na zidovima ostavili svoja umetnička dela (Black le Rat, REMED), a mnogi srpski umetnici su proveli vreme u Parizu gde su sticali nova znanja i inspiraciju za svoju uličnu umetnost.

Izložba se realizuje u okviru konkursa Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku i saradnju sa Kulturnim centrom Srbije u Parizu, Francuskim institutom u Srbiji i FICEP – Forumom stranih kulturnih centara u Parizu.

Share