IZABERI PUT PO SVOJOJ MERI

„Kada izaberete svoje polje rada idite tamo gde niko drugi ne želi da ide.“ – Mary Mason Lyon

Rođena 1797. godine, Meri Lion je bila pionirka u oblasti visokog obrazovanja za žene, osnivač i prva žena direktor koledža. Iako je imala težak život ona je pronašla svoj put do uspeha. Rođena u porodici farmera u Masačusetsu, oca je izgubila rano, a majka se preudala i ostavila nju i brata da brinu o farmi. Kako bi zaradila za svoje obrazovanje, Meri već sa sedamnaest godina počinje da predaje u državnim školama. Sa dvadeset upisuje Sanderson akademiju i Riverland bogosloviju.

Predavala je na raznim koledžima i tako dobila direktan uvid u sistem obrazovanja koji nije bio otvoren za ljude nižeg staleža i za žene. Lično iskustvo ju je navelo da se bori za osnivanje škola koje će omogućiti ženama i manje privilegovanim studentima visoko obrazovanje. Sa velikim entuzijazmom, borbenošću i osećajem za diplomatiju, ona je uspela da obezbedi sva neophodna sredstva kako bi ostvarila svoj cilj.

Dobijanjem prava 1836. godine, osniva žensku bogosloviju Mount Holioke u koju se upisalo oko 80 studenata. To je bio neverovatan uspeh i početak nove ere u ženskom obrazovanju. Godinu dana nakon osnivanja, zahtev za pohađanje ove škole je podnelo 400 studenata ali su odbijeni zbog nedostatka prostora. Zbog toga ona nastavlja da se bori bolje uslove za obrazovanje da stvori.

Meri je punih dvanaest godina bila direktor i tokom tog perioda ona je proširila nastavni plan i program kao i ceo objekat. Njena škola koja je bila i ostala vodeća institucija visokog obrazovanja za žene u Sjedinjenim Američkim Državama, 1888. godine postaje koledž. Njenu viziju i filozofiju za napredak i mogućnost manje privilegovanim ljudima da se obrazuju preuzeli su ne samo njeni učenici, već i mnogi drugi širom sveta. Ona je služila kao primer i inspiracija drugima koji su kasnije osnivali koledže za žene.

Nakon njena smrti mnoge zgrade, škole i druge institucije dobijaju ime u njenu čast. Njena borbenost, posvećenost, energija i jasna vizija bili su i ostali velika inspiracija.

Share