INITIUM – Svečano otvaranje izložbe slika MARKA KUSMUKA

Umetnik Marko Kusmuk predstaviće se beogradskoj likovnoj publici izložbom radova “INITIUM” od 9. do 23. februara u Galeriji ULUS u Beogradu. Izložba će biti svečano otvorena u četvrtak, 9. februara sa početkom u 19 časova.

INITIUM-Svecano-otvaranje-i

Na svojoj dvanaestoj samostalnoj izložbi, nakon izlaganja u Italiji, Kini, Japanu, Nemačkoj i zemaljama bivše Jugoslavije, Marko Kusmuk je za beogradsku publiku pripremio ciklus radova pod nazivom „Initium“ koji se bavi tematikom početka života. U radovima koji će biti predstavljeni na ovoj izložbi, umetnik razlaže pojam postanja čoveka na suštinu kako je on doživljava, istovremeno se poigravajući sa individualnim doživljajima početka svakog posmatrača izložbe.

– Ovim ciklusom radova želim da podstaknem posmatrača da, još jednom zarone u dubinu svog bića, da se osvrnu na taj strašan i lep početak nadanja i učenja, nevine patnje i nepoznatog bola, te da iz tog stanja formirane ljudske predstave i nedovoljno formirane ličnosti sebi pokušaju da daju odgovor na pitanje suštine svog postojanja – ističe umetnik Marko Kusmuk.

 

INITIUM-Svecano-otvaranje2

Marko ističe i to da je svaki početak jedna složena formula međusobno konfliktnih činioca: straha i optimizma, neizvesnosti i nadanja, patnje i sreće, bola i zadovoljstva, te da od pojedinca zavisi koji će činilac i u kojoj meri prevagnuti. Kada ideji početka pridružimo život, sa nežnim i čistim bićem koje se rađa i kojem je potrebna zaštita, ta jednačina postaje složenija, a strah činilac koji dominira – dodaje umetnik. On poziva sve zainteresovane da mu se pridruže na otvaranju izložbe radova u Galeriji ULUS, da pogledaju kako početak života izgleda iz njegove vizure i da svoje utiske podele sa njim.

– Svetlost i tonovi jarkih boja, kojima se akcentuju pojedini segmenti, ostavljaju utiske koji nas podsećaju na organogenezu, stvaranje i početak života, poput zvezda u nastanku vešto uslikanih Hablovim teleskopom. Fasciniran anatomijom i njenim elementima Marko razlaže pojam postanja čoveka na suštinu kako je on doživljava, zato je značajan motiv u radovima uho kao simbol balansa, uspravljenog čoveka, organski dokaz naše posebnosti u evolutivnom lancu, ali ujedno i najkompleksnije građen organ vidljiv na telu – izjavio je Dušan Zlokolica, diplomirani istoričar umetnosti.

INITIUM-Svecano-otvaranje5

Prema Dušanovim rečima, ovaj deo opusa Marka Kusmuka svakako pripada onom sloju umetnosti koja nije tu da zabavi posmatrača već da ga uputi i podseti na suštinu začetka

Marko Kusmuk je rođen 15. februara 1985. godine u Sarajevu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Sarajevu, na odseku slikarstva u klasi prof. Nusreta Pašića. Magistrirao je u Rimu na Accademia di Belle Arti, takođe na odseku slikarstva. Doktorske studije završava 2016. godine na Fakultetu za umetnost i dizajn u Beogradu, u klasi prof. Miloša Šobajića. Nakon uspešnih samostalnih izložbi u Milanu i na Siciliji, prvi put se predstavlja beogradskoj publici doktorskom izložbom „Lica i naličja“.

Marko Kusmuk je samostalni umetnik koji se izražava kroz slikarstvo, skulpturu i grafički dizajn. 2010. je angažovan od strane Emira Kusturice na projektu izrade voštane figure Džoni Depa na Mećavniku. Član je ULUS-a od 2014. godine, a aktivan je član i Udruženja likovnih umetnika Bosne i Hercegovine, Udruženja likovnih umetnika Crne Gore i Umetničkog udruženja Diversus Visum.

INITIUM-Svecano-otvaranje4

Izložbu “Initium” možete posetiti do 23. februara u Galeriji ULUS.

Share