Foto izložba Anthropomorph u galeriji Bartselona

Verena Andrea Prenner u okviru svog rada, na veoma razigran i duhovit  način, saopštava svoje lične stavove i razmišljanja o društvu. U seriji “Antropomorfno” radila je sa modelima amaterima – uglavnom između 20 i 80 godina – koje je pronašla preko oglasa u lokalnim novinama ili kojima je prišla na ulici i motivisala ih da učestvuju.

Foto izlozba Anthropomorph u galeriji Bartselona

Modeli su bili zamoljeni da nose fino belo donje rublje kao ‘’uniformu’’ kako se ne bi mogli izvući unapred nikakvi zaključci o njihovoj društvenoj klasi i poreklu.

U zavisnosti od ideje samog projekta i javnog mesta modeli su nosili različite maske na licima.

Ideja maski reflektuje se u svim njenim radovima. Osnovna ideja je da, polazeći od društvenog stanovišta, ljudsko biće treba da prevaziđe različite uloge u cilju da ostane funkcionalni član i deo društva.

Ove uloge se mogu posmatrati kao maske iza “prave” osobe.  Na kraju krajeva ostaje pitanje: “kada je ljudsko biće zaista ono što jeste?”.

Stefan Weninger, Linz 2015

Foto izlozba Anthropomorph u galeriji Bartselona4

Po definiciji, antropomorfno je ono što ima ljudsku formu i ljudske atribute, ali zapravo nije stvarno ljudsko biće već samo imitacija.

Naš pravi identitet je često sakriven iza različitih društvenih maski koje nosimo svakodnevno. Čitav život prihvatamo različite uloge iako često neke od njih zapravo i nisu ono što smo suštinski, trudeći se da zadovoljimo konvencionalna društvena pravila.

U svojoj seriji fotografija Antropomorfno, Verena referira na ovaj specifičan društveni fenomen, pokazujući na duhovit način kako groteskni mogu biti naši pokušaji da budemo ono što nismo, krijući sopstveno biće. Pravimo neki svoj lažni svet i nosimo sve te lažne maske kako nas ne bi povredili drugi, štitimo svoju emocionalnu teritoriju i ne dozvoljavamo da nam se previše približe.

Foto izlozba Anthropomorph u galeriji Bartselona3

Čovek današnjice je postao gotovo samo imitacija ljudskog bića, sakriven iza lažne fasade i uloga koje revnosno igra kako bi zadovoljio društveno konvencionalna pravila. Ispod svih tih slojeva kriju se konfuzija, samoća i strah. Pretvarajući se da smo nešto što suštinski nismo, možemo doći u situaciju da zauvek izgubimo svoje stvarno biće, jer ako maska previše sraste sa licem doči će dan kada više nećemo moći da je skinemo a da sa njom ne ogulimo i veliki deo sopstvene kože.

Foto izlozba Anthropomorph u galeriji Bartselona2

“Nemoj da te zavara izraz moga lica, jer ja nosim hiljadu maski.

A nijedna od njih nisam ja.

Odajem utisak da sam siguran, da mi je samouverenost ime,

A smirenost moja igra. I da ne trebam nikog

Ali, ne veruj mi. Ispod svega toga sam pravi ja, konfuzan, uplašen

Zato se krijem pod maskom.

Ko sam ja možda se pitaš

Ja sam svako koga poznaješ i svako koga si ikada sreo

I ja sam ti “

Charles Finn

Dođite u galeriju Bartselona (Belgrade Design District, 1 Sprat, lokal 96) da pogledate izložbu Anthropomorph. Izložba će biti otvorena od 22 juna do 4 jula 2015. godine.

Share