Entuzijast leti u Beograd

U ponedeljak 4. decembra u Kulturnom Centru GRAD otvorena je izložba radova grafičkog dizajnera Dime Pantjušina iz Moskve pod nazivom „Entuzijast leti u Beograd”. Postavka predstavlja presek radova moskovskog dizajnera aktivnog na sceni od početka dvehiljaditih i predstavlja deo šire inicijative Kulturnog Centra GRAD za upoznavanje domaće publike sa živom umetničkom scenom današnje Rusije.

 

Moskovski dizajner Dima Pantjušin započeo je svoju karijeru u štampariji Goznak gde 2006. godine postaje vodeći dizajner zadužen za celokupni vizuelni identitet kompanije. Svoj dalji angažman nastavlja u čuvenom moskovskom klubu Soljanka (Umetničko društvo S11), nakon čega sarađuje sa eminentnim Institutom Strelka. 2013. godine sa društvom Clevermoto otvara mali moto-bar Entuzijast za koji razvija i crta logo i postavlja glavni vizuelni identitet sastavljen uglavnom od tri osnovne boje – crvene, žute i plave. Tokom kratkog vremena Pantjušin stvara poseban „jezik” kojim komunicira sa posetiocima – putem plakata.

2016. godine za godišnjicu Entuzijasta izdaje knjigu „Entuzijast 2013-2016” koja sadrži 299 plakata.

Obraćajući se prisutnoj publici, direktor Kuturnog Centra GRAD, Dejan Ubović, naglasio je da i pored tradicionalnih veza između Srbije i Rusije, lokalna publika nije upoznata sa aktuelnim dešavanjima na savremenoj ruskoj umetničkoj sceni, te da je ovo mali korak ka razbijanju uvreženih stavova o ovoj zemlji.

Prisutnima se obratio i sam umetnik ističući kako je i za njega ova prilika značila upoznavanje sa nezavisnom kulturnom scenom Beograda.

Izožba zaokružena je nesvakidašnjim muzičkim performansom koji je Pantjušin izveo sa Sašom Lipskim (iz ruskog elektronskog sastava Simple Symmetry).

Izložba će biti otvorena do 8. decembra, a svi eksponati su prodajnog karaktera.

Share