Ekspedicija u Indijskom okeanu u cilju predviđanja cunamija

Francuski okeanografski brod sa međunarodnim timom naučnika sutra kreće iz Džakarte u istraživanje dubina Indijskog okeana kod ostrva Sumatra u cilju predviđanja cunamija u tom području.

Misija će trajati mesec dana i za to vreme više od 30 naučnika, najvećim delom Francuza, ali i onih iz Indonezije i Singapura, kao i studenti sa istraživačkih instituta jugoistočne Azije, proučavaće tektonske ploče u zoni gde su zabeleženi najjači zemljotresi na Zemlji, rekao je danas jedan francuski zvaničnik. Tim će se uputiti u basen Vorton, deo Indijskog okeana gde se možda formira nova tektonska ploča posle razornog zemljotresa koji je 2012. pogodio Sumatru.

„Prvi zaključci pokazuju da ima lomova na ploči. To područje je potpuno posebno. Koliko naši istraživači znaju, nema drugog primera u svetu za taj tip pucanja putem kog možemo naći epicentar koji generiše cunami”, rekao je ataše za naučnu i tehnološku saradnju u francuskoj ambasadi u Indoneziji Nikola Gaskoen.

Prema njegovim rečima, istraživanje te oblasti je „način da se predvidi šta se u Indijskom okeanu može desiti za pet ili deset godina”. Gaskoen je rekao da misija košta pet miliona evra, a da je Francuska finansirala oko 80 odsto.

Na brodu „Marion Difren”, koji pripada prekomorskoj teritoriji Francuske južne i antarktičke zemlje, naučnici će „koristiti napredne tehnologije kartografije morskog dna da bi istražili ne samo dno do 5.000 metara dubine već i 40 kilometara ispod sedimenata na dnu okeana”, rekao je profesor Satiš Sing.

Share