Ciklus Japanskog animiranog filma u KC Grad

Posle vrlo posećenog ciklusa Norveškog filma, Kulturni centar Grad u saradnji sa Ambasadom Japana u Beogradu nastavlja filmski ciklus sa izborom japanskog animiranog filma. Anime je naziv za sve animirane filmove ili serije iz Japana i ova vrsta stvaralaštva nastala je početkom 20 veka. Postoji veliki broj žanrova i pod žanrova ali anime koje ćemo gledati u narednom periodu uglavnom su namenjeni svim uzrastima.

Ulaz slobodan

Brave Story  Nedelja 29. mart 2015. 18h
Produkcija: Gonzo, 2006. godina; režija: Koići Ćigira, prema romanu Mijukija Mijabea

Junak filma „Brave Story“ je Vataru, jedanaestogodišnjak čiji je život pošao naopako kada ga je otac napustio, a majka završila u bolnici. Rešen da promeni svoju sudbinu, Vataru će proći kroz magična vrata koja ga vode u svet fantazije, gde će morati da proputuje brojne zemlje, upozna mnoge ljude, porazi opasne protivnike i savlada nepremostive prepreke ne bi li došao do Boginje sudbine i naterao je da mu život vrati u normalu.

Ciklus-Japanskog-animiranog-filma-u-KC-Grad

„Brave Story“ je izuzetno simpatičan film koji uspešno kombinuje priču o odrastanju sa parodijom na stereotipe iz RPG igara i avanturističkih romana. Iako je reč o jednom od retkih bioskopskih ostvarenja nekada velikog, a danas zaboravljenog studija Gonzo, film nije stekao zasluženu popularnost među zapadnom publikom, te nam je stoga drago možemo da se upoznamo sa ovakvim skrivenim draguljem.

The Garden of Words Nedelja 5. april 2015. 18h

Reditelj Makoto Šinkai važi za najveću zvezdu u usponu na anime sceni. Opisuju ga kao „naslednika Hajao Mijazakija“. Kratki film koji ga je proslavio, „Voices of a Distant Star”, u celosti je animirao sam na svom kompjuteru, radeći bez ičije pomoći.U međuvremenu, Šinkai je osnovao sopstveni anime studio i izbacio brojne filmske hitove, kojima je zajednički snažan autorski pečat, bogata i lako prepoznatljiva animacija, preispitivanje svakodnevice, kao i melahnolična, gorko-slatka atmosfera. Nakon iskoraka sa „Hoshi wo Ou Kodomo“, avanture u giblijevskom stilu, Šinkai se vratio tematici koju najbolje poznaje – a to su svakodnevni život običnih ljudi, odrastanje i krhkost emocija.

Ciklus-Japanskog-animiranog-filma-u-KC-Grad2

Garden of Words“ je priča o neobičnoj vezi dvoje različitih ljudi: Takao je srednjoškolac koji beži sa časova i želi da se bavi dizajnom obuće, dok je Jukino starija žena koja nerado govori o svojoj prošlosti. Njih dvoje se sastaju u jednom vrtu  samo po kišnim danima i lagano se otvaraju jedno prema drugom. Kako vreme prolazi, Takao i Jukino su sve bliži – ali kišna sezona u Japanu polako se primiče kraju.

Ovaj film nije prikladan za mlađe od 12 godina.

Share