Bukvar nenasilne komunikacije i prevencija vršnjačkog nasilja

Publikacija „Bukvar nenasilne komunikacije” kao podrška u prevenciji vršnjačkog nasilja krajem maja izlazi iz štampe. Knjiga, čije su autorke članice DOR Centra Marija Belić-Bibin, Tamara Jovičić i Danijela Radović, je deo projekta „Bukvar nenasilne komunikacije za decu” koji od decembra 2018. sprovodi udruženje DOR Centar za kreativnu edukaciju i umetnost iz Novog Sada.

Direktorka DOR Centra i jedna od autorki publikacije Marija Belić Bibin kaže da „Bukvar” predstavlja neformalno vaspitno-nastavno sredstvo i namenjen je prvenstveno porodicama, roditeljima, ali i vaspitačima i nastavnicima koji uviđaju potrebu za ovakvom vrstom edukacije dece u predškolskom i školskom uzrastu.

Projekat „Bukvar nenasilne komunikacije za decu” koji su delimično finansijski podržali Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice adresira narastajući problem vršnjačkog nasilja s posebnim akcentom na rani razvoj dece.

„U projektu nismo samo konstatovali gorući problem vršnjačkog nasilja, već nudimo i rešenje za unapređenje njegove prevencije i to kroz radioničarski rad u dva vrtića i jednoj osnovnoj školi u Novom Sadu i kreiranje publikacije na temu nenasilne komunikacije za decu u vrtićima i nižim razredima osnovne škole.,” kaže Belić Bibin.

Glavni rezultat projekta će biti publikacija za roditelje i decu „Bukvar nenasilne komunikacije” o osnovnim pojmovima i situacijama koje objašnjavaju nenasilnu komunikaciju kroz 30 slova azbuke.

DOR je neprofitna i nevladina organizacija, osnovana 2017. godine radi ostvarivanja ciljeva u oblasti unapređenja društva i razvoja lokalne zajednice, naročito poboljšanja kvaliteta života porodice, kao i obezbeđivanje dobrobiti za razvoj dece i mladih kroz neformalnu edukaciju, u oblastima komunikacije s posebnim akcentom na nenasilnu komunikaciju, kao i u oblasti kulture, ekologije, humanitarnog rada

Tekst i foto: DOR Centar

Share