Besplatne radionice svahili jezika

Na svahiliju postoji izreka: MTU NI WATU, što znači ČOVEK JE NAROD.

Kroz učenje jezika upoznaju se i razumevaju drugačiji običaji, naravi i ponašanja.

besplatne-radionice-svahili-jezika-2

Svahili, ili tačnije Kisvahili, pripada grupi Bantu jezika – velikoj jezičkoj grupi koja se govori na ogromnom području subsaharske Afrike.  Kroz vekove, svahili se širio kroz trgovinske odnose među narodima i državama. U Tanzaniji i Keniji svahili je zvanični nacionalni jezik, ali ga govore milioni ljudi širom istočne, centralne i južne Afrike: u Ugandi, Burundiju, Somaliji, Mozambiku i Južnoj Africi.

Svahili se neprekidno obogaćuje rečima koje se pozajmljuju iz drugih jezika, tako da su arapski, hindu, gudžarati, persijski, a odnedavno i engleski deo svahilija. Takođe, u ovom jeziku postoje tragovi portugalskog, nemačkog,  kao i brojnih lokalnih jezika. Na neki način, svahili je ogledalo svih veza koje su se u dugom istorijskom periodu stvarale između različitih naroda!

Besplatne radionice svahili jezika

Za sve koji govore srpski, učenje svahilija ne predstavlja ozbiljnu poteškoću:  piše se kao što se govori, a koristi se isti sistem samoglasnika kao u srpskom jeziku. Za sve one koji su zainteresovani  da nauče ovaj jezik radi ličnog usavršavanja, planiranih putovanja ili komunikacije sa poslovnim  partnerima u Africi, svahili je odličan izbor!

Svahili – jezičke radionice će omogućiti učesnicima da savladaju osnovne reči i izraze na jedan lagan, neopterećen i interaktivan način.

Radionice vode:

Amosi Rwangarya

Rođen je u Tanzaniji i student je treće godine ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Svahili je njegov maternji jezik, a pored njega, dobro govori engleski, (naravno) srpski, kao i lokalni jezik zaniki.

Galina Tudyk

Dugogodišnji simultani, konsekutivni i pisani prevodilac za engleski jezik. Galina je diplomirala engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Živela je u Najrobiju, Keniji, gde se upoznala sa svahilijem i gde je stekla zvanje mastera internacionalnih odnosa na United States International University.

Radionice u martu su promotivne i besplatne. Potrebno je popuniti i poslati prijavu sa sledećim podacima:

  • Ime i prezime
  • Godina rođenja
  • Kontakt telefon i e-mail
  • Zašto želite da učite svahili (kratko, do 100 reči)

Prijavu za radionice sa naznakom ZA SVAHILI RADIONICU možete slati na africanmuseum@gmail.com do  11. marta (u ponoć).

Za više informacija možete kontaktirati kustose Ivanu Vojt ili Dragana Miškovića na africanmuseum@gmail.com ili na brojeve telefona:  2651 654, 2651 269. Radionice će se održavati u Muzeju afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, Beograd.

Share